Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Michelin 2017: kariger met bekroningen

Foodnews

Michelin 2017: kariger met bekroningen

De vorige jaren leek Michelin sneller en genereuzer met sterren te strooien dan vroeger. Dit jaar krijgt ons land er geen enkel twee- of driesterrenrestaurant bij, negen restaurants krijgen één ster.

Vorig jaar verraste Michelin door drie restaurants met twee sterren te bekronen, waaronder The Jane en La Villa in the Sky, beide amper twee jaar open. Velen hadden erop gespeculeerd dat Michelin op dat genereuze elan zou doorgaan. Zeker sinds De Karmeliet dit jaar de deuren sloot en er dus een restaurant met drie sterren verdween, werden The Jane in Antwerpen en Bon-Bon in Brussel genoemd als kanshebber om die vrijgekomen plaats in te nemen. Maar aan de top verandert er in ons land niets. Hof van Cleve en Hertog Jan blijven de enige restaurants met drie sterren.


De geruchtenmolen draaide ook voor de categorie twee sterren: David Martin, Tim Boury, Michael Vrijmoed? Maar ook daar geen wijzigingen: het aantal tweesterrenrestaurants blijft steken op 20. Het Groot-Hertogdom Luxemburg (verenigd met de gids voor België) krijgt er wel twee sterren bij: het Italiaanse restaurant Mosconi, dat eigenlijk zijn tweede ster had verloren en nu terugwint.

In de afdeling "één ster" blijft Michelin genereuzer. De afgelopen twee jaren waren er al achttien nieuwe restaurants met een ster bijgekomen, nu komen daar nog negen restaurants bovenop.
In het oog springen drie restaurants van jonge Vlaamse chefs. Twee daarvan gingen pas dit jaar open: Castor in Beveren-Leie met Maarten Bouckaert (ex-souschef van Peter Goossens) en Colette in Westerlo met Thijs Vervloet (vroeger bij Joël Robuchon in Parijs, Viki Geunes en Johan Segers). Sébastien Ververken (schoonzoon van truffelkoning Rudi De Volder van 't Convent) opende zijn restaurant Vol-Ver in Marke twee jaar geleden.
Op het niveau van één ster zet de trend om sneller restaurants te bekronen, zich dus wel door. Michelin - met zijn eenmalige papieren gids per jaar - wil immers niet te ver achterblijven op de nieuwe digitale tijd waarin nieuwe eethuizen sneller dan ooit gesignaleerd worden.
Daarentegen heeft Michelin wel zijn tijd genomen voor een vijftiger die allang zijn eerste ster had verdiend: Edwin Van Goethem van 't Korennaer in Nieuwkerken.

Steden als Antwerpen, Gent en Brugge maakten de vorige jaren op culinair vlak een goede beurt, maar komen er dit jaar bekaaid van af: geen enkele restaurant krijgt er een ster bij. Daartegenover krijgt Brussel er drie nieuwe restaurants met één ster bij.
In Brasserie Bozar, uitgebaat door de bekende chef David Martin, kookt Karen Torosyan, een talent van Armeense afkomst die - pour la petite histoire - in 2015 wereldkampioen van de "pâté en croûte" werd. Verrassender is de ster voor Wine in the City in Jette, begonnen als een wijnwinkel.
La Villa Emily in Elsene behoort tot het portfolio van de zakenman Serge Litvine die ook La Villa Lorraine en La Villa in The Sky bezit, restaurants uit de Franse culinaire school, wat door Michelin altijd geapprecieerd wordt.
Die voorkeur voor klassieke Frans geïnspireerde restaurants uit zich ook in de ster voor restaurant Kelderman in Aalst en Quadras in Sankt-Vith. In laatstgenoemd restaurant is Ricarda Grommes overigens de enige vrouwelijke chef die bekroond wordt.

Michelin spreekt van elf nieuwe sterren, maar voor La Villa des Bégards en L'Impératif, beide uit Wallonië, betreft het eigenlijk een verhuis.
Zijn er ook restaurants die een ster verloren? Slechts twee: Alexandre en Le Passage, beide uit Brussel. Op dit vlak blijft Michelin de trend van de vorige jaren doorzetten: liever bekronen dan bestraffen.
Dat maakt dat ook restaurants van de oude garde, die hun status niet meer waarmaken op het bord, toch hun ster(ren) blijven houden. Kennelijk is men bij Michelin toch bevreesd om aan bepaalde namen te raken. Of acht men het om commerciële redenen beter om zoveel mogelijk mensen te vriend te houden.

Ten slotte is Michelin zich bewust van de veranderde attitude van het publiek tegenover restaurantbezoek. De sterren zijn niet meer alleenzaligmakend, steeds meer mensen verkiezen informele restaurants met een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit, zonder dat het topgastronomie hoeft te zijn. Vandaar dat Michelin een symbool introduceerde, de "bib gourmand", die dat type restaurants beloont. Dit jaar kregen 25 nieuwe restaurants zo'n "bib gourmand". Ze staan in de nieuwe Michelin gids maar ook in een afzonderlijke Bib Gourmand-uitgave.

 



toegevoegd op 22.11.2016