Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant De Kristalijn

De Kristalijn

Ik verbaas mij geregeld over de luxueuze logeermogelijkheden in ons kleine Vlaanderen. Neem nu Stiemerheide in de Limburgse Kempen. Eigendom van de familie Bullens (die ook het chique La Butte aux Bois in Lanaken bezit), biedt het zeventig hotelkamers en suites, een binnenzwembad, solarium en sauna, een golfterrein, faciliteiten voor feesten en seminaries, en de verhuur van fietsen en mountainbikes om het aangrenzende natuurpark Hoge Kempen te verkennen.

Ik was alvast niet gekomen om te zwemmen, te fietsen, te bruinen of te blijven slapen. Maar wel – hoe raadt u het? – om te eten. Want het hotel Stiemerheide heeft ook een restaurant onder de naam De Kristalijn. Aanvankelijk was het voor De Kristalijn wat moeilijk om uit de schaduw van dit grote hotelcomplex te treden, hoewel je er schitterend kon eten. Maar het kreeg uiteindelijk waar het recht op had: een apart gebouw, helemaal voor haar alleen. Alleen al omwille van de eigentijdse strakke architectuur en het geslaagde interieur, is het een belevenis om hier te eten. Vanuit de grote ramen heb je vanaf elke tafel een prachtig uitzicht op de omringende natuur. En alle tafels hebben ook zicht op de grote open keuken.

De kok is Koen Somers, een dertiger, die hier al meer dan tien jaar werkt. Daarvòòr deed hij ervaring op in La Pérouse en De Barrier. Hij is een grote, fors gebouwde kerel. Maar zijn keuken, zo zou ik ervaren, is het tegendeel daarvan: uiterst delicaat en verfijnd.

Menu's worden aangeboden tegen scherpe prijzen. De schuimwijn Zwarte Parel van het Belgische wijnkasteel Genoelselderen schonk algehele voldoening, met Franse champagne ben ik al slechter af geweest. Een luchtige mousse van wortel met gerookte paling en Belgische kaviaar, een mousse van beenham met parels van erwt, en krokant witloof met licht gesmolten ganzenlever en witte truffel, beloofden veel goeds voor wat komen zou.

Langoustine van Guilvinec vertoefde in het gezelschap van schijfjes rode biet met gemarineerde partjes van sinaasappel, wat postelein, en een subtiele saus op basis van schaaldieren. Qua portie had het meer weg van een hapje vooraf, maar de finesse was uitzonderlijk.

Een perfect gebakken moot grietbot lag op zilte zeekraal, vermengd met kamut (een tarwesoort uit de Oudheid), tomaat en munt. Daarbij een coulis van rode paprika, en een puree van gerookte knolselder. Opnieuw een gerecht tot in de puntjes verzorgd, met zorgvuldig uitgebalanceerde smaken.

Kalfswangen en –zwezeriken van prima kwaliteit werden opgewaardeerd door een diepsmakende, maar toch lichte saus van Ter Dolen bier uit het Limburgse Helchteren. Vergezeld van Limburgse asperges, tuinbonen en ham, was dit een "terroir"-gerecht om je vingers van af te likken.
Koen Somers beoefent met enthousiasme de wat verloren gegane kunst van het "à la minute" koken, wat zich weerspiegelt in zuivere en precieze smaken.

Meloenballetjes met frambozen, een uitstekende sorbet van limoen, het geheel opgepept door een jus met jenever, sloten deze verrassend goede maaltijd af.

Een groot hotelcomplex is niet meteen de favoriete biotoop van foodies. Maar ik kan u verzekeren dat zij hier zeker aan hun trekken komen, met deze culinaire kwaliteit tegen deze prijzen. En met een mooie wijnkaart om de fijne gerechten passend te begeleiden.


Gegevens
De Kristalijn
Wiemesmeerstraat 105
3600 Genk
089/35.58.28
www.dekristalijn.be