Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Menu met aangepaste wijnen: valstrik of topdeal?

Foodnews

Menu met aangepaste wijnen: valstrik of topdeal?

Je ziet het vandaag haast overal als je gaat eten: het restaurant stelt een menu in verschillende gangen voor waarbij je – mits betaling van een meerprijs – ook de bijpassende wijnen kan krijgen. De meeste klanten kiezen daarvoor. Restaurateurs spreken van een percentage van 80 tot 90%.

Vanwaar dat succes? Allereerst is de wijnwereld veel uitgebreider dan vroeger. Klanten krijgen het daardoor moeilijker om op de kaart te kiezen. Een menu met aangepaste wijnen geeft hen de gelegenheid om nieuwe wijnen te ontdekken, die ze anders niet hadden gekozen.

Ook de groeiende aandacht voor wijn en gastronomie - en de harmonie tussen beide - speelt een rol. Mensen verwachten diezelfde aandacht als ze uit eten gaan. Door een menu met aangepaste wijnen kunnen ze niet alleen verschillende wijnen ontdekken in plaats van één enkele, elke wijn werd ook specifiek uitgezocht om perfect te passen bij elke gang.

Althans dat is het beeld dat opgehangen wordt. Want er zijn ook redenen om sceptisch te zijn over deze formule. Zo kan ze de restaurateur toelaten om goedkope wijnen duurder te verkopen, omdat de klant een totaalpakket krijgt aangeboden waarin de winstmarges van de wijnen makkelijker te verbergen zijn.

Invoerders (die hun naam liever niet vermeld zien) bevestigen dat het belangrijkste criterium bij menuwijnen de prijs is. Van hen wordt verwacht dat ze wijnen tussen 4 en 8 euro leveren. Restaurateurs eisen bovendien alsmaar meer kortingen, zonder dat die ten goede komen aan de klanten. Daarom is het aangewezen vooraf te vragen welke de wijnen in het menu zijn, om te kunnen inschatten of de meerprijs gerechtvaardigd is. Kijk ook altijd naar de prijzen op de wijnkaart om na te gaan of je voor die meerprijs geen betere wijn(en) à la carte kan bestellen. En hou er rekening mee dat sommige restaurants zich strikt aan één glas per gerecht houden, terwijl andere bereid zijn het glas bij te vullen indien het sneller dan verwacht leeg is.

Een ander nadeel is het feit dat menu's vaak uit verschillende voorgerechten met vis en schaaldieren bestaan, waardoor de hele avond witte wijn wordt geschonken, op één rode wijn bij het hoofdgerecht na. Een goede sommelier past daar een mouw aan, maar vaak krijg je dan een rode wijn die toevallig open stond.

Sommige restaurants breken met de formule van het "totaalpakket": ze stellen bij elk gerecht wel een glas wijn voor, maar telkens met een aparte prijs. Dat biedt de klant meer vrijheid.

 



toegevoegd op 03.09.2016