Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Bozar

Bozar

De kok en eigenaar van dit uitstekende restaurant, Karen Torosyan, is van Armeense afkomst, maar werd geboren in Georgië toen dat land nog deel uitmaakte van de Sovjetunie. Op 13-jarige leeftijd ging hij werken in een fastfoodzaak. Toen de Sovjetunie uit elkaar viel en Georgië onafhankelijk werd, kwam hij op zijn 18de met zijn familie naar België, waar hij na verloop van tijd de Belgische nationaliteit verwierf.

Hij ontwikkelde zijn passie voor gastronomie bij Jean-Pierre Bruneau, nadien bij Pascal Devalkeneer van Le Chalet de la Forêt. Toen David Martin (van La Paix) acht jaar geleden de brasserie van Bozar opstartte, vroeg hij Torosyan om er de chef te worden. Torosyan keerde resoluut terug naar de basis van de Franse keuken, maar in een geactualiseerde en lichtere uitvoering.

In 2015 werd hij wereldkampioen in de bereiding van "pâté en croûte", een iconisch gerecht uit de Franse gastronomie. Sindsdien staat het hier geregeld op de kaart. Twee jaar later, in de Michelingids van 2017, werd Torosyan bekroond met een Michelinster. En nam hij de brasserie over van David Martin.

Zijn repertoire omvat smakelijke gerechten uit de Belgisch-Franse traditie, maar met eigentijdse en creatieve toetsen: paling in 't groen, quenelles van snoekbaars, kalfskop, konijn met kriekebier, ribstuk van Simmenthal met béarnaise, pithiviers met eend, haas "à la royale" ..

Torosyans culinaire stijl wordt treffend getypeerd door deze uitspraak: "Vernieuwen om te vernieuwen interesseert me niet. Want wat is eigenlijk een klassiek gerecht? Een modern en vernieuwend gerecht dat al lange tijd meegaat."

 

 

 

Gegevens
Bozar
Paleis voor Schone Kunsten - Baron Hortastraat 3
1000 Brussel
02/503.00.00
www.bozarbrasserie.be