Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Park Side Brasserie

Park Side Brasserie

Dit is de brasserie die Brussel nodig had: Park Side Brasserie oogt grootstedelijk, modern en luxueus. Je hoort hier meerdere talen: een publiek met ijkpunten in Londen, Parijs, Barcelona en Stockholm. Een serieuze uitdaging dus voor de eigenaars Henri Baeyens (van Lola op de Zavel) en Christian Vanden Bogaard (van het vroegere Adrienne in de Louizawijk). En ook voor de chef in de keuken, Donald Loriaux (vroeger in Bruneau en La Maison du Cygne).

De wijnkaart - altijd een goede waardemeter - heeft niveau. De champagne per glas is alvast uitstekend. Ik bestel er een voorgerecht bij dat je kan delen: "bonbons" van Nobashi-garnaal, droog gefrituurd in een bros beslag, met een Aziatische dipsaus. Onberispelijk.

Hoe kan je een brasserie beter testen dan met garnaalkroketten? De eerste aanblik geeft vertrouwen: ze lijken niet op exemplaren van een industrieel diepvriesmerk. Droog en bros omhulsel, prima vulling, zuivere smaak, voldoende garnalen: geslaagd. De kaaskroketten zijn smeuïg maar niet vet, en smaken naar kaas in plaats van naar bloem: weer een bank vooruit.

De linguine zijn al dente, de mosselen en venusschelpen zijn vers. Tartaar van rundsvlees, pittig aangemaakt, werd niet tot brij vermalen maar fijngehakt, zodat ze nog beet heeft: zo moet het. De frieten - alweer een goede brasserietest - lijken uit een goede frituur te komen, en dat bedoel ik als compliment. Dit is duidelijk een chef die van wanten weet: bescheiden en hardwerkend, maar met het culinaire hart op de juiste plaats.

Dat uit zich ook in het bib gourmand-menu van € 37: niet normaal wat je voor deze prijs in je bord krijgt. Een perfecte vol-au-vent met smakelijke bisquesaus vol vis en zeevruchten wordt gevolgd door een onberispelijk krokant gebakken kalfsfilet, gepaneerd zoals in Wenen, met aardappelen van een goed ras en een friszurige tomatensaus. Ten slotte toont de chef ook zijn talent voor nagerechten met een zalige panna cotta, vermengd met limoen en exotische vruchten.

Ik ben een fan van brasserieën. Zeker als ze professioneel aangepakt worden zoals deze, en als er een professionele chef in de keuken staat. Een die niet droomt van sterretjes en puntjes in een fluisterrestaurant, maar van efficiëntie, snelheid, sfeer, scherpe prijzen èn kwaliteit in het bord. Park Side Brasserie heeft dat begrepen: dit is voor mij de beste brasserie van Brussel.

 

 


Gegevens
Park Side Brasserie
Blijde Inkomstlaan 24
1040 Brussel
tel. 02/238.08/08
www.restoparkside.be