Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Zee/Land/Zilt

Zee/Land/Zilt

Nee, ik ging niet naar Yerseke omdat het Zeeuwse mosselseizoen begonnen is. Ook niet omdat dit nieuwe restaurant een initiatief is van de familie achter Delta Mossel, een van de grootste leveranciers in Europa van mosselen en oesters. Ik ging omwille van wat onder het logo van Zee/Land/Zilt staat: "inspired by Edwin Vinke". Deze Zeelandse chef van De Kromme Watergang is bij ons minder bekend dan pakweg Sergio Herman. Maar niemand behandelt de Zeeuwse producten van de zee zo puur en precies als hij. Zou zijn "inspiratie" hier echt te merken zijn, of heeft hij gewoon zijn naam verpacht? Want Vinke kookt hier natuurlijk niet, de chef is Paul de Groote, vroeger bij Inter Scaldes.

Als aperitief is er alleen een "cava Vinke" (€ 7,5) en de enige witte wijn per glas heet "In Vino Erotico" (€ 5).  Ik twijfel even tussen lachen en treuren, en neem dan mijn toevlucht tot de wijnkaart waar bij de meeste flessen geen wijndomein vermeld staat. Inspired by Edwin Vinke? 

Mijn humeur dreigt onder het zeeniveau te zakken, gelukkig is het aangenaam toeven in dit elegante maritieme interieur met uitzicht over de oesterputten waardoor je trek krijgt in oesters. De tijd is voorbij dat je die alleen kon eten in de acht maanden met een R ("les huit-r"), maar het seizoen van de Zeeuwse loopt daar nog grotendeels mee samen. Dus wordt het een wedstrijdje Ierland-Frankrijk, met de Ierse "royales" tegen de Franse "fines claires" (€ 2,50 en € 2,75 per stuk). De Ierse smaken eerder zout dan zilt, de Franse zijn beter. De oesters worden op kamertemperatuur geserveerd, en vermits dit restaurant een "Oester Academy" heeft, neem ik aan dat dit bewust gebeurt. Maar ik heb ze toch liever licht gekoeld op ijs. Als niet-academicus, weliswaar.

Met al die berichten over tetrodotoxine en microplastic in mosselen, belandt "culinair recensent" ooit nog op de lijst van gevaarlijke beroepen. Maar omdat Delta Mossel mee achter dit restaurant zit, kan ik er niet om heen. Jammer dat het kaliber van de mosselen nogal klein is: een groter formaat - vleziger en sappiger - zou een betere ambassadeur van het merk zijn. Maar de bereiding met harissa, tomaat, olijf, tijm en basilicum is best wel smakelijk (€ 25). Net zoals de Zeeuwse aardappel, bros en droog gefrituurd.

Er is ook een menu in drie gangen, met telkens keuze uit drie gerechten (€ 42,50). De smaak en vulling van de garnaalkroketten zijn goed, de korst is nogal dik. Gepocheerde tongschar wordt vergezeld van heerlijk zilte lamsoor. En de "colonel" is traditioneel een citroensorbet, die hier wat ligt te verdrinken in een grote plas "wodkashake".

Veel inspiratie van Edwin Vinke heb ik hier niet gemerkt. Maar als afsluiter van een uitstap naar dit Nederlands stukje Vlaanderen is Zee/Land/Zilt een goede keuze.

 

 


Gegevens
Zee/Land/Zilt
Havendijk 21
4401 NS Yerseke
tel. +31 113 76 05 00
www.zee-land-zilt.nl