Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Meliefste

Meliefste

Alleen al door de lieflijke naam intrigeert dit restaurant. Maar Meliefste is gewoon de familienaam van het jonge koppel Anushka en Thijs. Ik ging vooral omdat Thijs, de 29-jarige chef, geïnspireerd zegt te zijn door het restaurant Maaemo in Oslo, en daar heb ik nog niet veel chefs naar horen verwijzen. Ik maakte er vorig jaar een van die zeldzame culinaire ervaringen mee die je echt gedurfd en vernieuwend kan noemen.

Meliefste ligt in Nederland aan het Veerse Meer, een plek in de provincie Zeeland die voor Vlamingen makkelijker bereikbaar is dan voor de meeste Nederlanders. Er hangt een vakantiesfeer, versterkt door het zicht op een jachthaven, helemaal niet de plek waar je een vernieuwende creatieve keuken verwacht. Maar in de hapjes vooraf schemert de stijl van Maaemo door: een mix van lokale natuurkeuken en minimalistische avantgarde. Het natuurlijke benadrukt Meliefste door elk hapje te presenteren op een hoopje takken en boomschors, waarin je dan op zoek kan gaan naar een minimalistisch staafje gemarineerde schorseneer dat op een tak lijkt, of naar een "nestje" gevuld met brandnetel, daslook en oude kaas. Leuk, inventief en nog lekker ook.

Het menu zal echter, naarmate het vordert, steeds verder van Maaemo verwijderd raken (4 tot 7 gangen voor 40 tot 70 euro). De start is niettemin sterk: gepekelde en licht gebrande makreel, omringd door doperwt, groene asperge, sap van venkel en snijboon, en granité van zuring en spinazie die voor een energieshot zorgt. Met een wit-groene wijn van de grecodruif uit het zuiden van Italië doet de sommelier wat van hem verwacht wordt: het gerecht nog een tikje hoger tillen. Ook de wijnkaart getuigt van reële kennis, niet in het minst omdat je al vanaf € 30 op een goede fles kan rekenen: zo hoort het.

Laat het tweede voorgerecht maar komen: gebakken inktvis (sepia) waarover een vel huisgemaakte pasta werd gedrapeerd, zoals een open ravioli, het geheel gedrenkt in een delicieuze bouillon van ui, prettig contrasterend met gekarameliseerde ui. 

Stilaan raakt de chef verzeild in het klassiekere register. Eerst met tongschar, omringd door parelgerst, romanesco en lente-ui, vervolgens met lam, gecombineerd met witte asperge, aardappel in ganzenvet en couscous waarin daslook en olijf werd verwerkt. Het uit drie lagen opgebouwde taartje van yoghurt, basilicum en vanille is nogal compact en had wat frisheid en luchtigheid kunnen gebruiken.

Geïnspireerd door Maaemo? Daar heb ik weinig van gemerkt. Maar dat is geen criterium in deze rubriek: met een bodemprijs van € 10 per gang blijft Meliefste een verplaatsing naar Zeeland waard. De overeenkomst met Noorwegen is dat er veel water is.

 

 


Gegevens
Meliefste
Wolphaartsdijkseveer 1
4471ND Wolphaartsdijk
tel. +31 113 581 326
www.restaurantmeliefste.nl