Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Le Channel

Le Channel

Al meer dan 30 jaar is dit restaurant van de familie Crespo (van Spaanse origine) een vaste waarde in Calais. Niet alleen Belgen en Fransen, maar ook veel Engelsen komen hier eten. Vandaag is de leiding in handen van de broers Arnaud en Jérôme. Arnaud is de sommelier, Jérôme de kok.

Vader José begon met het aanleggen van een wijncollectie. Ze groeide uit tot een verzameling van 20.000 flessen en 1.400 referenties. De wijnkelder beslaat de gehele oppervlakte van het restaurant. Het is een ware doolhof van zeer smalle gangen: men is tot het uiterste gegaan om zoveel mogelijk plaats aan de wijnen te geven.

De wijnkaart is dan ook een dikke bijbel, waarin de grootste namen uit de Franse wijnwereld figureren. Van sommige beroemde wijnen (zoals Rayas uit Châteauneuf-du-Pape en Hermitage "La Chapelle" van Jaboulet) kan je kiezen uit meer dan tien jaargangen.

Ook de grootste namen uit Bordeaux en Bourgogne tref je aan, de familie Crespo had bij heel wat domeinen persoonlijke allocaties (het recht om jaarlijks een bepaald aantal wijnen af te nemen).
"Maar de laatste tien jaar hebben we die allocaties afgebouwd", zegt Arnaud, "In Bordeaux en Bourgogne zijn de prijzen veel te hoog geworden, ik vond het niet meer verantwoord."

Als gepassioneerd sommelier weet Arnaud dat je ook in andere Franse streken uitmuntende wijnen kan vinden tegen lagere prijzen. En die staan ook op de kaart.
"Ik vind het belangrijk om de vriendelijke prijzenpolitiek, waarvoor wij bekend staan, aan te houden", zegt Arnaud.

Elke pagina van de wijnkaart getuigt daarvan, je valt als wijnliefhebber van de ene verbazing in de andere. Er zijn zelfs gerijpte wijnen per glas verkrijgbaar, zo kon ik bij het nagerecht genieten van Château Lafaurie-Peyraguey, een sauternes premier cru classé uit het jaar 1988, een van de grootste jaren ooit in Sauternes.


 


Gegevens
Le Channel
Boulevard de la Résistance 3
Calais
tel. +33 321 34 42 30
www.restaurant-lechannel.com