Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant La Gare

La Gare

Sinds 1874 staat tegenover het station van Guewenheim een restaurant met de toepasselijke naam "La Gare". Het is altijd in handen geweest van de familie Schaegelen, Annick Schaegelen behoort vandaag tot de vierde generatie. Zij runt het restaurant met haar echtgenoot-kok Michel Seidel. Hun twee zonen zijn ook kok, één ervan werkt hier, de andere in het sterrenrestaurant Le Chambard in Kaysersberg. De opvolging is dus verzekerd, de vijfde generatie is op komst.

Michel Seidel is een gepassioneerd wijnliefhebber. Toen hij hier aankwam in 1988, begon hij meteen met het aanvullen van de wijnkelder. En hoe. Vandaag liggen onder het restaurant ruim 30.000 flessen te rijpen. De kelder is letterlijk boordevol. Flessen, kisten en dozen zijn tot tegen het plafond gestapeld. Slechts een smalle gang werd vrijgelaten, waar je je doorheen moet wurmen om de kelder te bezoeken. Dit is niet de collectie van een gewone wijnliefhebber, maar van een maniakele wijnverzamelaar.

De Elzas is natuurlijk goed vertegenwoordigd, maar ook uit andere Franse streken tref je hier de grootste namen aan, met een voorkeur voor Bourgogne. De jaargangen gaan terug tot het begin van de jaren 80.

"Ik hou van gerijpte maar niet van oude wijnen", zegt Michel Seidel, "Er is maar één kans op tien dat een oude wijn echt goed is. Vandaar dat ik mijn wijnen doorgaans niet langer dan 30 jaar bewaar."

In de kelder werd een waterslang aangesloten, om de grond, bezaaid met kiezel, regelmatig te besproeien. "Om de vochtigheidsgraad op peil te houden", zegt Seidel, "Maar ook om frisheid in de kelder te brengen."

Hoewel de wijnen afkomstig zijn van de grootste Franse wijndomeinen, blijven de meeste onder de kaap van 100 €. Zoveel hoef je in vele gevallen zelfs niet te betalen, je hebt hier al een mooi gerijpte riesling van Trimbach, Hugel, Kreydenweiss, Ostertag, Faller of Zind-Humbrecht voor om en bij de 50 €. Niet te verwonderen dat veel wijnbouwers en sommeliers hier naartoe komen. Ze kiezen topflessen uit en degusteren ze bij de eenvoudige, landelijke Elzasserkeuken van Michel Seidel.


Gegevens
La Gare
rue de Soppe 2
Guewenheim
+33 3 89 82 51 29
www.restaurantdelagare-guewenheim.fr