Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Nieuw: vier bordjes in Ronse

Foodnews

Nieuw: vier bordjes in Ronse

Ze heten Delfine en Didier, en zo kent u meteen het geheim achter de naam van hun gloednieuwe restaurant: Maison D. Eerstgenoemde D ontvangt in de beide landstalen, want het restaurant is gevestigd in haar geboortestad Ronse, een faciliteitengemeente vlakbij de taalgrens. Net over die grens, in Ellezelles, werkte Didier Bourdeaux - oorspronkelijk afkomstig uit Diksmuide - acht jaar lang in de keuken van Le Château du Mylord (2 Michelinsterren), waar hij opklom tot souschef. Voordien had hij twee jaar gewerkt in De Karmeliet (3 Michelinsterren). Voorwaar een sterke leerschool, zij het een klassieke. Dat zou zich vertalen in het bord.

Met hun aankoop van een statige dokterswoning in het centrum van Ronse mikken Delfine en Didier hoog. Het gerenoveerde interieur valt op met zijn chique donkerbruine tinten, Chesterfield-zetels, lichtbruine parketvloer en hedendaagse verlichting. Didier maakt zich sterk dat hij 48 couverts aankan, ambitieus voor een beginnende zaak. Maar op de spijskaart houdt hij het beperkt, een verstandige keuze. En de prijzen zijn laag: 35 en 45 € voor drie en vier gangen. Omdat de wijnkaart eveneens beperkt is (alle begrip daarvoor als je pas begint), koos ik met angst in het hart voor de aangepaste wijnen (23 € extra). Maar Didier en Delfine maken niet de fout om grote inspanningen in de keuken teniet te doen door ondermaats vocht in de glazen.

Een verzorgde en discreet gekruide compositie van gemarineerde makreel met quinoa, gember en curry werd mooi en modern gepresenteerd, zonder in modieus maniërisme te vervallen. Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc (van Hans Greyl) is een wijn die naadloos aansluit bij dergelijke frisse gerechten.

Twee schelpen genaamd Sint-Jakob gingen met succes de confrontatie aan met gelakt buikspek. Mousse van aardpeer, groene kool en winterpostelein respecteerden het aan de gang zijnde seizoen. Alweer was de presentatie eigentijds, elegant en trefzeker, zonder overbodig gestileer. Een weerspiegeling van de culinaire stijl van de kok. Even trefzeker was de keuze voor een witte Graves van Château Margès, iets steviger om dit wintergerecht te begeleiden.

De textuur van Mechelse koekoek is nobel en verfijnd, qua smaak mist deze raskip wel eens expressie en diepgang (wat ze overigens gemeen heeft met haar hooggeprezen collega uit Bresse). Met een donkere saus en de aardse groenten witloof en pastinaak paste Bourdeaux daar met verve een mouw aan. Het zachte smaakprofiel werd nog verder opgetild door een Barbera d'Asti van Roberto Ferraris.

Ik eet lang niet altijd elk bord leeg in een restaurant, hier raakte ik zelfs vlot door het nagerecht heen: een prettige combinatie van chocolade, peer, nootjes en ijs van praliné. In tegenstelling tot heel wat jonge chefs van zijn generatie heeft Bourdeaux gevoel voor juiste porties en doseringen.

Deze jonge kok van 28 heeft niet alleen een goede leerschool doorlopen, hij heeft daar ook goed opgelet. Avontuurlijk en gedurfd is zijn keuken niet, maar voor zijn leeftijd verrassend evenwichtig en doordacht. Geen modieuze trucjes en overbodige liflafjes: hier wordt smakelijk en verfijnd vakwerk afgeleverd tegen prijzen die bij de laagste van de markt horen. U weet intussen op welke score een dergelijke combinatie in deze rubriek altijd kan rekenen.

 Maison D., Charles Vandendoorenstraat 10, 9600 Ronse, tel. 055/607 465, www.maison-d.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond en maandag.

 toegevoegd op 26.01.2013