Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

10 culinaire topmomenten in 2012

Foodnews

10 culinaire topmomenten in 2012

Naar jaarlijkse gewoonte, ziehier mijn meest gedenkwaardige culinaire momenten van het jaar, omwille van de kwaliteit, de creativiteit, de originaliteit en/of de prijs (en liefst een combinatie daarvan). Ik heb ze deze keer gerangschikt volgens datum.

1) Maandag 20 februari: Bovis in Zaventem

Dit eethuis spitst zich toe op gerijpt rundsvlees van hoogwaardige rassen: Piemontese, Simmenthal, Maine-Anjou, Black Aberdeen Angus, Wagyu. Kok Jan Meulenijzer bakt het tot in de perfectie: mooi gekorst aan de buitenzijde, mals en sappig binnenin. Met perfecte frieten, gebakken in ossenwit. En een perfect slaatje: fris, pittig en krokant. Om de focus op topvlees compleet te maken, kan je vooraf ook schitterende artisanale charcuterie krijgen.

 Bovis, Heldenplein 16, 1930 Zaventem, tel. 02/308.83.43, www.bovis-zaventem.be

 
2) Donderdag 1 maart: Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot

 Dit eethuis ligt middenin het weidse glooiende landschap van de Condroz. Al sinds de jaren '70  - toen het nog een rurale woning was - kwam de lokale bevolking hier eten. Een jong koppel, de kok Christophe Pauly en zijn echtgenote, nam het over en de woning werd met smaak gerenoveerd. Pauly werkt met uitstekende ingrediënten van uitgelezen herkomst en heeft gevoel voor smaakharmonie. Terwijl zijn keuken vroeger bekend stond om de klassiek-Franse stijl, heeft hij nu meer lichtheid en fraîcheur in zijn gerechten gebracht. Pauly is nog maar 34 en heeft alles in zich om een van de beste koks van Wallonië te worden.

 Le Coq Aux Champs, Rue du Montys 71, 4557 Soheit-Tinlot, tel. 085/51.20.14, www.lecoqauxchamps.be

 

3) Vrijdag 9 maart: Takigawa in Brussel

Van bij het begin stak Takigawa de reeds bestaande Japanse eethuizen in ons land naar de kroon. Niet door ongebreidelde creativiteit, maar net door de regels van de Japanse keuken heel strikt te volgen, met name in de kwaliteit van de basisproducten en de versheid van de rauwe vis.

 Takigawa, Maliestraat 81, 1050 Brussel, tel. 02/544.18.81

 

4) Vrijdag 11 mei: La Paix in Brussel

 David Martin staat vooral bekend om zijn authentieke brasseriegerechten en het rundsvlees gegrild in de houtskoolgestookte Josper-oven. Maar ik geef u deze goede raad: laat hem eens zijn gang gaan en proef zijn andere, meer vernieuwende creaties. Dan besef je pas dat Martin, van origine een Fransman, een van de grootste koks is die in ons land actief is. Terwijl de sfeer in La Paix altijd informeel en hartelijk blijft.

 La Paix, Ropsy-Chaudronstraat 49, 1070 Brussel, tel. 02/523.09.58, www.lapaix1892.com

 

5) Zaterdag 2 juni: De Drie Ridders in Gijverinkhove

 Pieter Clement sloot zijn vorige restaurant omdat hij wilde reizen, dan verscheen hij weer terug om een oud dorpscafé in de Westhoek te kopen, dat hij met veel smaak en creativiteit restaureerde. Maar wat kan die jongeman koken! De Drie Ridders is een uniek eethuis, in niets gelijkend op al die andere eethuizen die zo vaak kopies zijn van elkaar. Hier kom je niet alleen voor een van de grootste jonge culinaire talenten van ons land, maar ook voor een kader, een sfeer, een plek met een ziel.

 De Drie Ridders, Weegschede 1, 8691 Gijverinkhove, tel. 0473/57.97.68

 

 6) Dinsdag 19 juni: Benoit & Bernard Dewitte  in Zingem

 In deze prachtig gerestaureerde hoeve, omgeven door een zalige tuin die aan de Provence doet denken, leveren de broers Benoit en Bernard Dewitte schitterend werk af. Alles is hier op niveau: het onthaal, de bediening, het kader, de wijnen en het eten. Doordat Benoit vroeger in de Provence werkte, is zijn keuken nog altijd doortrokken van zuiderse invloeden, en zijn gerechten hebben de laatste jaren nog aan precisie en verfijning gewonnen. Hier kom je voor de hoge kwaliteit van het basisproduct, onberispelijke versheid, verzorgde presentatie, en verfijnde smaken en texturen.

 Benoit & Bernard Dewitte, Beertegemstraat 52, 9750 Zingem, tel. 09/384.56.52, www.benoitdewitte.be

 
7) Maandag 25 juni: Stirwen in Brussel

 Alain Troubat, van Bretoense origine, brengt een keuken die op de traditionele Franse leest geschoeid is, maar dan wel een die garant staat voor een feilloze en verfijnde uitvoering. Zijn gerechten (tête de veau sauce ravigote, noix de ris de veau de coeur rôti croustillant, la demi-pintade grasse des Landes sauce au vin jaune du Jura ...) lijken allemaal rechtstreeks uit de Larousse Gastronomique te komen, maar worden met grote trefzekerheid en finesse bereid. Een voorbeeld van een Franse chef met veel ervaring en métier, maar die nog altijd gemotiveerd is om ons het beste uit zijn land voor te stellen.

 Stirwen, Sint-Pieterssteenweg 15-17, 1040 Brussel, tel. 02/640.85.41, www.stirwen.be

 

 8) Dinsdag 26 juni: Hertog Jan in Brugge

Wie gedacht had dat Gert De Mangeleer na het behalen van zijn derde ster op dezelfde formule zou voortborduren, heeft het verkeerd voor. Deze jonge kok (nog altijd maar 35) heeft zichzelf compleet heruitgevonden. Naarmate de productie in zijn eigen tuin aangroeit, kookt hij niet alleen steeds meer met groenten, maar ontwikkelt  hij ook een culinaire stijl met een heel eigen persoonlijkheid. De techniek is minder zichtbaar dan vroeger, en De Mangeleer werkt vandaag meer op aardse, rinse en zilte smaken. Hertog Jan is in niets te vergelijken met de andere driesterrenrestaurants: dit  is een unieke keuken in België, en zelfs in Europa. Foodies kijken nu al uit naar de opening van zijn nieuwe restaurant naast zijn moestuin, in het voorjaar van 2014.

 Hertog Jan, Torhoutsesteenweg 479, Brugge, tel. 050/67.34.46, www.hertog-jan.com

 

9) Zondag 26 augustus: Glou in Parijs

Een bistro zoals je het altijd wel zou willen. Informeel, op het nonchalante af, maar met verse terroirproducten en met gerechten waar de energie en fraîcheur zo uit het bord spatten. Ook schitterende wijnen uit de natuurlijke school, die je per glas kan krijgen. En bovendien goedkoop. Qua verhouding tussen prijs en kwaliteit een topper.

 Glou, rue Vieille-du-Temple 101, Paris 3ième, tel. +33 1 42 74 44 32, www.glou-resto.com

 

 10) Zaterdag 3 november: De Kromme Watergang in Zeeuws-Vlaanderen

 Zeeuws-Vlaanderen is voor Vlamingen makkelijker te bereiken dan voor de meeste Nederlanders. Gelukkig maar. Want hier vind je de absolute top in vis, schaal- en schelpdieren. De Kromme Watergang is gehuisvest in een voormalig dorpsschooltje in het prachtige polderlandschap tussen Breskens en Hoofdplaat. Alleen al die locatie typeert de filosofie van chef Edwin Vinke: die van de eenvoud. In de keuken vertaalt zich dat door spartelverse producten uit de zee zo licht en puur mogelijk te bereiden. Ik at er zeebaars en scheermes met aardappel en garnaal, rauwe sint-jakobsvrucht met zilte zeegroenten, Oosterscheldekreeft met wortel, raapjes en sinaasappel, tarbot en prei met kreukels, kamille en kervel, inktvis en varken met bleekselder en algen: allemaal zo puur, zo licht en zo precies, dat je begint te begrijpen waarom sommige foodies ontroerd kunnen worden door gerechten.

 De Kromme Watergang, Slijkplaat 6, 4513KK Hoofdplaat, Nederland, tel. (0031) 11 734 86 96, www.krommewatergang.nl toegevoegd op 15.12.2012