Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Sterrenrestaurant Prêt-à-Goûter pakt uit met nieuwe bistro

Foodnews

Sterrenrestaurant Prêt-à-Goûter pakt uit met nieuwe bistro

Een sterrenrestaurant dat een bistro opent: het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt, en het zal ook niet de laatste zijn.
De gastronomie, en de beleving ervan door het publiek, zijn fundamenteel aan het veranderen. Eten, zelfs op hoog niveau, hoeft niet noodzakelijk meer een avondvullend gebeuren te zijn. Alle regels en rituelen die daarbij horen, hoeven evenmin.
Voor de hedendaagse restaurantbezoeker mag het allemaal wat eenvoudiger, sneller, informeler, lichter en goedkoper. En daarom bieden zelfs sterrenchefs nu laagdrempelige eetconcepten aan, onder de vorm van een bistro of een brasserie. Dat kan ook dienst doen als uithangbord en "opstapje" voor de sterrenzaak. En, niet geheel onbelangrijk: je hoort vaak dat de bistro meer volk trekt en rendabeler is dan de sterrenzaak.

Vader Geert en zoon Bart Vandenhove stonden er al voor bekend om in hun restaurant Prêt-à-Goûter (1 ster en 4 bordjes) absolute topproducten in alle eenvoud maar met grote deskundigheid en zorg klaar te maken. Die aandacht voor het authentieke product primeert ook in hun nieuwe bistro "Le Bistrot d'à Côté" (die zich inderdaad vlak naast de sterrenzaak bevindt).

“Nogal wat lekkernijen passen eerder in een bistrokeuken maar zijn daarom bijlange niet minderwaardig", zegt Geert Vandenhoeve, "Daarom hebben we deze zomer onze voormalige aperitiefruimte en aparte zaal omgebouwd tot een bistro naast het restaurant."
 
Chef Bart bereidt vooral nostalgische gerechten uit de Vlaamse culinaire traditie. Op het menu staan onder meer vissoep, koninginnenhapje, hesp aan het been met eekhoorntjesbrood, slakjes in kruidenboter, roggevleugel met kappertjes, verloren brood met appeltjes en bloedworst, kabeljauwhaasje met puree, en zuurkool.  
“Een bistrokeuken vraagt evenveel zorg als een sterrenkeuken. De producten maken het goedkoper maar het werk is even intens. We besteden trouwens evenveel tijd en zorg aan de productkeuze. We selecteren bijvoorbeeld zelf onze varkens. Hespen en schenkeltjes pekelen we zelf en garen we op lage temperatuur zodat smaak en sappigheid optimaal zijn,” aldus Geert Vandenhove.
Ook bloedworst, spek, patés en terrines krijgen in het keukenatelier smaak en vorm.
 
Le Bistrot d’à Côté serveert dagelijks een achttal voorgerechten (€ 12 tot € 18) en evenveel hoofdgerechten (€ 18 tot € 28) met daarnaast een keuzemenu in drie gangen voor € 35.
Voor de liefhebbers van goede, authentieke producten is dit een nieuw adres om te koesteren.
 

Le Bistrot d’à Côté, St-Jobstraat 83, 3550 Heusden-Zolder, tel.: 011/42 95 76, www.lebistrot-dacote.be, gesloten op maandag en dinsdag
 toegevoegd op 10.12.2012