Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

BOHM & Berkel

Foodnews

BOHM & Berkel

Eindelijk weer op restaurant! Dit is een waarin een vrouw meer in de schijnwerpers staat dan haar man. Wat zelden voorkomt in de horeca, zeker als ze alleen achter de schermen meewerkt. Maar Margot Vanderstraeten (52), schrijfster en journaliste, is nu eenmaal bekender dan haar man Ernst Aben (58).

Waarom openden zij een restaurant op de leeftijd waarop menig restaurateur eraan begint te denken het wat kalmer aan te doen? Amper een jaar geleden was dat, achteraf bekeken geen ideale timing. Maar het koppel zet door, met meer afstand tussen de tafels en mondmaskers voor het personeel. Uit liefde voor eten, neem ik aan. Als journaliste schreef Vanderstraeten al over koks en restaurants. Een van haar romans ging zelfs over een sterrenchef onder de titel Mise en Place, wat slaat op de voorbereidingen in een keuken vòòr de service.

De term Berkel in de naam van het restaurant slaat op het merk van die prachtige tijdloze snijmachines, waarvan er een in de eetzaal staat. BOHM verwijst naar de lindeboom die recht tegenover het restaurant oprijst op een van de mooiste pleintjes van Antwerpen. Dat trouwens - o wonderlijk toeval - de naam van een Vlaamse schrijver draagt, Hendrik Conscience. Hoe zouden Margot en haar man weerstaan kunnen hebben aan dit totaalplaatje waarvan, zoals in een roman, alle details kloppen?

Het onthaal van Ernst Aben, hartelijk en informeel, weerspiegelt het type van eethuis dat het koppel wilde: geen gastronomische tempel maar een brasserie uit de Franse traditie waar mensen van allerlei slag samengebracht worden rond eenvoudige, herkenbare, smakelijke gerechten. Een topchef hoort hier niet thuis: drie chefs wisselen elkaar doorheen de week af in de open keuken. De toog komt uit een oud Parijs café dat failliet ging, daarop staan geopende flessen voor wijnen per glas: op zich wel gezellig, al ziet een wijnliefhebber meteen het risico op oxidatie en foute schenktemperatuur.

Zouden de garnaalkroketten slagen voor de onverbiddellijke brasserietest? Technisch zijn ze goed gemaakt, de korst is gaaf en bros, maar de smaak is weinig intens, de textuur te bloemig (€ 15,50 voor 2 stuks). Daarvòòr heb ik van een selectie charcuterie van wisselende kwaliteit geproefd, flinterdun gesneden door de heer Berkel (€ 14,50). De rillettes van buikspek zijn daarentegen uitstekend (€ 9,50).

De poulet au citron (foto) zit helemaal goed: een sappige borst en bil van de kip liggen in een energieke mix van gekonfijte citroen, venkel, kurkuma en olijven, met daarnaast in de schil gebakken aardappeltjes van een goed ras (€ 19,50). Eenvoudig en huiselijk, maar met prima ingrediënten en alle smaken mooi in balans: zo hoort het in een brasserie te zijn.

Dit is een leuke plek voor wie de sfeer en het samen tafelen belangrijker vindt dan topprestaties in de keuken.

 

BOHM & Berkel, Hendrik Conscienceplein 3, 2000 Antwerpen, tel. 0468 06 04 34, bohmenberkel.be, elke dag open behalve op woensdagtoegevoegd op 15.06.2020