Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

De lockbox van Rosch

Foodnews

De lockbox van Rosch

Al twee maand overleeft een deel van onze koks (en uw dienaar) op takeaway: tijd voor een eerste evaluatie. Sommigen begonnen er halsoverkop mee, en boden hun vertrouwde gerechten gewoon aan als afhaalgerecht. Maar dat werkt niet altijd: takeaway heeft zo zijn eigen wetten, gerechten mogen in de eerste plaats niet te ingewikkeld zijn. Huiselijke koks beschikken niet over de vaardigheden en dresseerkunsten van professionals, dat kunnen zelfs instructielijstjes niet verhelpen.

Daarnaast zijn niet alle gerechten bestand tegen afkoeling en opwarming: het kan uitdroging en taaiheid veroorzaken. In takeaway komt het er voor koks niet op aan om opnieuw te demonstreren hoe virtuoos ze wel zijn, maar om iets mee te geven dat lekker en makkelijk af te werken is.

Dat vermindert automatisch het hoge aantal niet-afbreekbare schaaltjes, bakjes, vlootjes en potjes dat ik al te verstouwen kreeg. Nu zovele koks zich bekeerd hebben tot de lokale bioteelt, duurzame visvangst en ethisch verantwoord vlees, is het niet consequent om vanalles te verpakken in aluminium en plastic.

Ten slotte kan de communicatie rond takeaway beter. Het is vaak verre van duidelijk wat er precies wordt aangeboden, en hoe je het kan bestellen en afhalen of laten leveren.

In mijn speurtocht naar originele takeaway-initiatieven botste ik op dat van restaurant Rosch, zo genoemd naar Nicole en Glenn Rosch die elkaar, respectievelijk als patissière en chef, leerden kennen in Hof van Cleve.

Zij lanceerden de "lockbox", die verschillende kleine gerechten bevat (in alweer veel plastic): spring roll met krab, Thaise salade met kippengehakt, sucrine op de barbecue met satésaus, gepekelde aubergine met feta en granaatappel, crackers met chermoula en sesam, desembrood en Ibéricoham, dame blanche op een stokje .... (€ 48 voor 2 personen, inclusief 2 cocktails). Voor grote eters allicht geen volwaardige maaltijd, maar mij kon het helemaal bekoren: eenvoudig en compact, gevarieerd en creatief, makkelijk te bestellen en af te halen.

Al viel dat laatste in de praktijk wel tegen. "Alleen telefonisch te bestellen vanaf zondag om 12 u.", zo stond het op de website. En ook: "Lockboxen zijn beperkt beschikbaar." Dus bel ik zondag stipt om 12 u., ik krijg een voicemail te horen: "Wij vragen u geen bericht na te laten maar het later opnieuw te proberen." Ik bel om het kwartier terug, altijd dezelfde voicemail. Anderhalf uur later - na de zevende belpoging - hoor ik plots een andere voicemail: "Onze lockboxen zijn uitverkocht." Dat kan ik maar moeilijk geloven, dus stuur ik een mail. Die levert een enthousiast antwoord op: "Bedankt voor je bestelling, we gaan er iets moois van maken!"

Ik zei het al: er is nog werk aan de takeaway-winkel. Maar mooi en lekker was het zeker.

 

Rosch, Dorpsstraat 34, 3500 Hasselt, tel. 011/18.27.93, rosch.be, bestellingen via telefoon vanaf zondag 12 u. (als er iemand opneemt), afhaling op woensdag, vrijdag en zaterdag van 16 tot 18 u.

 toegevoegd op 09.05.2020