Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Côté Jardin

Foodnews

Côté Jardin

"Wat moet ik doen om gezonder te eten?" vroeg iemand mij onlangs. "Begin alvast met industriële voeding te bannen", zei ik. En kies wat vaker voor groenten en fruit, had ik eraan kunnen toevoegen. Ook als je uit eten gaat: steeds meer restaurants bieden die mogelijkheid. Zoals het nieuwe restaurant van Jordan Roberfroid (39), de man die de buurt rond de Koninklijke Vlaamse Schouwburg heeft opgefleurd met het leuke visrestaurant Beaucoup Fish.

Zijn tweede worp ligt aan de andere kant van de KVS (de Côté Jardin zoals dit in de Franse theatertraditie wordt genoemd), en presenteert een kaart vol groentengerechten, waar "jardin" natuurlijk ook naar verwijst. Toch staat er, zowel bij de voor- als hoofdgerechten, telkens een optie met vlees en met vis op de kaart. Je moet niet katholieker dan de paus zijn, zal Roberfroid gedacht hebben: de flexitariërs wil hij ook wel als klant.

In de keuken staat Katrien Vantomme die, na enkele jaren in Beaucoup Fish, wel eens aan land wilde komen. De huischampagne is prima (€ 11,50), de spijskaart oogt creatief met boeiende ingrediënten en etnische invloeden, en de Marokkaanse briouats - gebakjes van filodeeg gevuld met paprika en vermicelli - kunnen meteen bekoren (€ 8,50).

Buiten de kaart beveelt de dienster met verve een "Pakistaanse mezze" aan, maar dat wordt een afknapper: een bittere mix van wortelen, bloemkool en mosterdzaad, flauwe chutney van uitjes, rozijn en peer, grove groentenbeignets, en taai plat brood (€ 12). Toevallig valt mijn oog op een zwart bord in een hoek van het restaurant, waarop dezelfde mezze als lunch wordt aangeprezen. Overschotjes van deze middag dus? Altijd opletten met die aanbevelingen buiten de kaart, weet ik nochtans uit ervaring. Ik ben er toch weer ingetrapt.

De gerechten op de kaart zijn evenwel niet beter. Ze klinken wel goed: Colombiaanse maïspannenkoek met zwarte bonen, gerookte tomaat en ricotta (€ 18) en arancini (gefrituurde balletjes van risotto, een specialiteit uit Sicilië) met zwarte champignons en mozzarella van cashewnoten, "huisgemaakt" voor onze veganistische vrienden (€ 17). Ik begin al te dromen van levendige smaakexpressie en originele schakeringen, maar bots bij het ontwaken op zwaar en rudimentair comfort food, verborgen onder een laagje exotisme.

Bij de nagerechten brengt de crême brulée met sinaasappel en saffraan eindelijk enige lichtheid en verfijning (€ 8), terwijl de kitscherige cake met bosbes en pistache als een blok op de maag valt (€ 9).

De naam Côté Jardin doet denken aan een tuin, en dus aan versheid, frisheid, lichtheid en levendigheid. Dat is mij niet opgevallen op het bord.

 

Côté Jardin, Arduinkaai 3, 1000 Brussel, tel. 02/771.40.82, www.cotejardin.brussels, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandagtoegevoegd op 22.07.2019