Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Manhattn's

Foodnews

Manhattn's

De uitgebreide feestmenu's beu? Tijd voor een snelle hap, met als bekendste voorbeeld de hamburger. Samen met de pizza het grootste succes ooit in de geschiedenis van de voedselzoekende mensheid. Misschien denkt u dat die markt verzadigd is, met alle fastfoodketens en premium versies als Burgerij en Ellis Gourmet Burger, om nog te zwijgen van alle lokale hamburgertenten.

De Truiense broers Jerome en Philippe Vandermeulen, 30 en 29 jaar, maken zich sterk dat in het premiumsegment nog een plek te veroveren valt. Met superieur Angus beef van grasgevoerde runderen, dagverse broodjes, twee keer gebakken frieten, en een stijl en sfeer die op en top Amerikaans zijn. Mag ik een extra ideetje lanceren? Enkele goede wijnen, bijvoorbeeld uit Amerika. Want daar werd, zoals zo vaak in de snelle restauratie, niet aan gedacht.

Burgerlijk ingenieur Jerome verkocht gedurende twee jaar wafels vanuit een foodtruck in New York: een goede leerschool. Philippe ging naar de hotelschool en bekommert zich om alles wat uit de keuken komt. Dat treft: ik ook.

Op een drukke vrijdagavond weerklinkt in het wat rudimentaire interieur van een all-American eatery Amerikaanse showbizzmuziek en bigband jazz. Het systeem zit goed in elkaar: je bestelt en betaalt aan een toog, en je krijgt een buzzer mee die in actie schiet als je je bestelling kan afhalen aan een pick-up counter. Vooral jonge klanten lopen constant af en aan, terwijl een jonge ploeg alles vriendelijk onder controle houdt, tafels afruimt, en opkuist waar nodig. Elke dag van half twaalf 's ochtends tot half elf 's avonds: faut le faire, zoals ze in Amerika zeggen.

Met het oog op een gefundeerd oordeel bestel ik de goedkoopste èn duurste hamburger: de Central Park met pickles, ketchup en gele mosterd (€ 9) en de Gatsby met emmental, paddenstoelen, truffelmayonaise, spek en sla (€ 12,50). Aan de overkant verschijnen de Gotham met Savoiekaas, gekarameliseerde ui, pepersaus en sla, en de Flatiron Spicy met inderdaad flink pikante jalapeñopeper, verzacht door avocado, cheddar en sla (beide € 11,70). Altijd bekommerd om minority rights wordt ook de vegetarische Brooklyn Falafel getest (€ 10,70).

Zelf hoeft u deze hoeveelheid niet te bestellen, want wat andere ketens alleen op foto's en in slogans beloven, krijg je hier in het echt: een oversized en genereus gevulde hamburger, met flame-grilled vlees van prima kwaliteit. Ook de frieten zijn beter dan gemiddeld. Helaas doen andere kenmerken dan weer aan traditionele fastfood denken: de zoetige smaak van het broodje, en het overmatige gesaus dat alles slap, wak en nodeloos vettig maakt.

Letterlijk bleef ik niet op mijn honger zitten, figuurlijk wel.

 

Manhattn's, Henri Mausstraat 39, 1000 Brussel, www.manhattns.com, geen reservaties, elke dag doorlopend open van 11.30 u. tot 22.30 u. (ook vestigingen in Brussel op de Louizalaan en Tervurenlaan, in Antwerpen op de Groenplaats, en binnenkort in Gent op de Graslei)toegevoegd op 13.01.2019