Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Mistinguett

Foodnews

Mistinguett

Waarschuwing: deze recensie is niet geschikt voor gevoelige eters. Ze gaat immers over orgaanvlees, en daar deinst zelfs eens hardcore carnivoor wel eens voor terug. Vrouwen zijn er doorgaans helemáál niet voor te vinden. Maar net een vrouwelijke chef, Francesca Sterckx (30), heeft er haar specialiteit van gemaakt. Haar signatuurgerecht schijnt krokant gebakken kalfsuier te zijn, maar met evenveel liefde praat ze over hersenen, maag, lever en nieren. Een jonge vrouw die in sterrenzaken werd opgeleid en van dierlijke ingewanden houdt: wat heeft een recensent meer nodig om geïntrigeerd te raken?

Ook de naam intrigeert, het was de artiestennaam van een Franse actrice en zangeres uit de Belle Epoque die het publiek vermaakte met voor die tijd gewaagde shows. Sindsdien raakte het woord in zwang om een pronte jongedame aan te duiden, en zo noemde mama Sterckx haar dochter dan ook geregeld.  

Groot is mijn teleurstelling als ik merk dat er slechts één gerecht met orgaanvlees op de spijskaart staat. Welaan Mistinguett, was die voorliefde voor het dierlijke innerlijk maar een truc om de aandacht te trekken? Of heb je gemerkt dat het publiek van Aarschot er geen pap van lust? Maar dan nog: op de kaart staat niet eens bloedworst of rundstong in madeirasaus, toch Vlaamse klassiekers. Net zo min als kalfszwezerik, dat in menig gastronomisch restaurant te vinden is.

"Wie orgaanvlees wil, kan het vooraf bestellen", verdedigt de chef zich. Maar dat meldt ze niet op haar website. Waardoor ik veroordeeld ben tot een slaatje van kippenhartjes en -magen, weliswaar perfect à point gebakken zodat smaak en sappigheid bewaard bleven, en met gevoel voor dosering vermengd met veld- en ijsbergsla, kiemen, bosui, eigeel en curry. Een hoopvol begin, ondanks de beperkte wijnkaart waarop de wijnstreken maar niet de domeinen vermeld staan: dan weet je als wijnliefhebber meteen hoe laat het is.

Maar Mistinguett toch, wat heb je met die fazant met witloof gedaan? Een berg voedsel doemt voor mij op, met onderaan een lading aardappelpuree, daarboven een vracht verhakkeld witloof, en op de top een zwik verspreide sneetjes fazantenvlees, zodat ik aangewezen ben op graaf- en delfwerken om deze belt, overvloedig besprenkeld met saus, enigszins op te ruimen. Wat een verademing is de citroensorbet met vodka die door zijn energieke zuren de voedselmassa verdunt.

Beste Mistinguett, je hebt een klein maar fijn eethuisje in elkaar gebokst en de prijs die je aanrekent, is laag (38 euro voor 3 gangen, met keuze uit verschillende voor-, hoofd- en nagerechten). Ik had je dus graag een hogere score gegeven, maar dat kan nu echt niet. Kan je beter overweg met orgaanvlees? Dan hoor ik het graag.

 

Mistinguett, Gasthuisstraat 19, 3200 Aarschot , tel. 016/46.02.04, www.mistinguett-aarschot.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

 

 toegevoegd op 09.12.2018