Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

De Vijfhoek

Foodnews

De Vijfhoek

Zou u hier ooit naar binnen gaan om te eten? Ik betwijfel het. Daarvoor lijkt De Vijfhoek te veel op een volkscafé. En dat is het ook al meer dan 100 jaar. De laatste bewindsperiode is die van Rita en Swa.

Waarom ik hier dan toch beland ben? De schuldige is Kenny Bernaerts (31), de zoon van het eigenaarskoppel. Deze jongeman kookte bij driesterrenchef Gordon Ramsay en in de tweesterrentent La Gavroche in Londen, vervolgens in eigen land bij Comme Chez Soi en Yves Mattagne. En wat deed hij na deze veelbelovende start van een culinaire carrière? Hij besliste om die verder te zetten in de bistro die zijn ouders naast hun café hebben. Welaan, heeft de trend van de gastro-bistro nu ook Sint-Katelijne-Waver bereikt?

Veel gastro bespeur ik nog niet op het wat troosteloze terras aan de voorzijde, waar de plaatselijke arbeidersklasse de aandeelhouders van AB Inbev nog wat rijker aan het maken is. Vervolgens beland ik in het café waar door het warme weer niemand zit, op een eenzame klant na die zich afvraagt of zijn glas nu halfleeg of halfvol is. Over het belendend vertrek waar de bistro zich bevindt, bestaat geen twijfel: dat is helemaal leeg. Iedereen is doorgestroomd naar het terras daarachter, gelukkig iets gezelliger dan aan de voorzijde, maar nog altijd niet van aard om vrolijk van te worden. Ik krijg een plaats toegewezen aan de rand van een kleine siervijver, waar potjes met citroen en kruidnagel wellicht bedoeld zijn om de muggen te verjagen.

Plots staat een wat verwaaide oudere man aan mijn tafel, in lichtgele polo en appelblauwzeegroene short. Een verdwaalde klant van het café? Het blijkt Swa te zijn, de vader van de kok. Die pakt uit met een omstandige beschrijving van enkele suggesties, waaruit ik toch enige passie en kennis van zaken kan afleiden. Van die eigenschappen valt helaas niets te merken op de wijnkaart.

De suggesties - hert uit Nieuw-Zeeland en Thai beef salad met vruchten - kunnen mij niet bekoren, dus wend ik mij tot de spijskaart die grotendeels gewijd is aan bistroklassiekers. Zoals een koppel garnaalkroketten: de vulling is prima, de hoeveelheid grijze garnalen royaal, de korst nogal taai (€ 18,5). Gepaneerde reepjes schartong zijn vers en knisperend zoals het hoort (€ 9,5). Zeeuwse mosselen zijn van prima kwaliteit, kaliber en cuisson (€ 27,5). En twee slibtongen werden mooi strak op de graat gebakken (€ 28). De frieten zien er wat bleekjes en slapjes uit, alsof ze maar één keer gefrituurd werden. En het slaatje oogt zonder meer zielig. "You can do better, Kenny", zou Gordon Ramsay in Londen gefoeterd hebben.

Al bij al heb ik hier beter gegeten dan wat ik op grond van de sfeer en het interieur had gevreesd. Maar een gastro-bistro in Sint-Katelijne-Waver is nog niet voor vandaag.

 

De Vijfhoek, Mechelsesteenweg 248, 2860 Sint-Katelijne-Waver, tel. 015 55 24 25, www.devijfhoek.be, gesloten op maandag en dinsdagtoegevoegd op 27.08.2018