Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Origine is het nieuwe culinaire buzzword

Foodnews

Origine is het nieuwe culinaire buzzword

Vandaag wil ik het met u hebben over het nieuwe culinaire buzzword: origine. Gedaan met de techniek en de avantgarde, we willen weer terug naar de oorsprong, de tradities, ons culinaire erfgoed, de herkomst van ingrediënten.

Xavier Lizen had geen actuelere naam voor zijn bistro kunnen kiezen. Begrijpbaar in meerdere talen bovendien, altijd een voordeel in de Europese hoofdstad. Hij werkte vroeger in Brusselse sterrenzaken als Sea Grill en Wy, maar tureluurt hier duidelijk niet naar hemellichamen. "Amour, boire et manger", luidt de slogan van zijn restaurant. Toevallig drie hobby's van mij, dus voelde ik mij aangesproken. De huischampagne Eric Legrand brengt mij alvast in de stemming voor verder vertier (€ 10 per glas).

De formule staat mij aan. Er zijn vier culinaire hoofdstukken: Koud, Lauw, Warm en Zoet. En onder elk hoofdstuk heb je de keuze uit drie gerechten: éen met vis, één met vlees en één met groenten (behalve voor zoet). Voor vier gangen betaal je 38 euro, een laagterecord in onze vaderlandse restaurantscène. Maar elk gerecht apart kan ook, voor 10, 14 , 18 en 7 euro.

De gerechten zien er voortreffelijk uit, en smaken ook zo. Door de verse producten, boeiende combinaties en samenhangende composities. Geniet u even met mij mee: tartaar van groene boontjes met gepekelde sjalot en "slagroom" van daslook, yakitori (Japans spiesje) van gelakte kip met engelenhaar en passievrucht, gekonfijte zwaardvis met Provençaalse pizza en salade van verse kruiden en pistachenoten, fijngesneden aardbei met yoghurtijs en pepermunt. De uitdrukking "een koopje" gebruik ik nooit lichtzinnig. Maar hier past geen beter woord voor.

Opmerkelijk: aan het andere eind van het spectrum, in de categorie "duur" en "getipt voor een derde ster", pakt Christophe Hardiquest uit met hetzelfde buzzword. Niet dat zijn restaurant Bon Bon van naam verandert, maar met zijn Origins-concept wil hij de typisch Belgische keuken weer onder de aandacht brengen. Gepimpt door de chef, natuurlijk. Zoals een fabuleuze tomaat-garnaal op basis van rauwe grijze garnaal en - deux étoiles obligent - kaviaar on top.

Maar ook luxueuze varianten op andere Belgische klassiekers prijken voortaan op zijn kaart, zoals asperges op Vlaamse wijze, konijn in geuze, kalfstong in madeirasaus en duif "à la Liégeoise" met jenever. Reken niet op brasserieprijzen, de goedkoopste formule is een tweegangenlunch voor 75 euro. Maar Hardiquest behoort wel tot het kransje van de echte topchefs in België.

Binnenkort gaat hij het restaurant Saint-Guidon van voetbalclub Anderlecht pimpen: ook van Belgische origine!

 

- Origine, Generaal Lemanstraat 36, 1040 Brussel, tel. 02/256.68.93, www.origine-restaurant.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

- Bon Bon Origins, Tervurenlaan 453, 1150 Brussel, tel. 02/346.66.15, www.bonbon.restaurant, gesloten op zaterdag, zondag en maandagtoegevoegd op 15.06.2018