Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

In De Balans

Foodnews

In De Balans

De 146 jaar oude verfwinkel en drogisterij In De Balans stond vier jaar leeg, maar is nu helemaal vernieuwd tot een elegant restaurant. Alleen de naam staat nog in retro typografie op de gevel. De nieuwe zaakvoerder is Olivier Reyniers die even verderop een brasserie uitbaat. Hij wierf als kok Pieter De Buysscher aan, voordien aan het werk bij Invincible en brasserie Duval.

Een pand met een ziel, een mooie renovatie, een uitbater die de horeca kent en een kok die zijn sporen heeft verdiend: volstaan deze ingrediënten voor succes? Competitieve prijzen zijn ook belangrijk: een lunch in 2 gangen voor 33 euro, een menu in vier en vijf gangen voor 55 en 66 euro, gerechten à la carte tussen 14 en 35 euro. Zullen we daar een positieve recensie bovenop doen? Eerst maar eens gaan eten.

Ik ben het kapitale belang van de huischampagne bijna vergeten: die is hier van Charles Heidsieck, een huis van vertrouwen, maar niet goedkoop (€ 14). De wijnkaart presenteert een verdienstelijke mix van verschillende wijnlanden, per fles en per glas.

Bij wijze van voorpret heb ik het menu op de website al uitvoerig geconsulteerd, wat mij wel vaker overkomt. Het blijkt evenwel niet overeen te stemmen met het menu op de spijskaart, zodat mijn zorgvuldig voorbereide culinaire plan in duigen valt. Mijn ervaring leert: hoed u voor restaurants die vroegere menu's laten staan op hun website. Het is vaak een teken dat de kok en/of zaakvoerder niet voldoende bezig is met zijn zaak.  

Hier valt het nog mee. Het voorgerecht waarop ik mij had verheugd, is wel degelijk nog verkrijgbaar: calamares met limoen, koriander en chili. Een kruidige drievuldigheid uit de Aziatische keuken die een klassieker is geworden en altijd kan bekoren. Zeker als ook de inktvis van uitstekende kwaliteit en cuisson is (€ 16). Aan de overkant van de tafel verschijnt het klassiekere westerse werk met een velouté van witloof met dragon en grijze garnaal (€ 14).

Op naar het wild: de filet van hertenkalf is verrukkelijk mals, sappig en smaakvol, de garnituur van gepofte sjalot, rode kool en pastinaak had warmer mogen zijn (€ 35). De bereiding van wilde eend - altijd moeilijker - is minder geslaagd: het vlees staat gespannen, de jus is er grotendeels uit, de garnituur van onder meer shiitake, knolselder en amandel oogt magerder dan de aantrekkelijke beschrijving ervan op de spijskaart (€ 34).

In De Balans brengt een evenwichtige, Frans geïnspireerde keuken met uitheemse accenten, en ook aandacht voor de vegetarische minderheden. Het professionalisme is op alle vlakken merkbaar, maar ik miste, zowel in de zaal als in de keuken, wat pit en schwung. En een actueel menu op de website.

 

In De Balans, Kaasrui 7, 2000 Antwerpen, tel. 03/226.31.75, www.indebalans.be, elke dag open vanaf 17.30 u., zaterdag vanaf 12 u., gesloten op zondag en maandagtoegevoegd op 18.11.2017