Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Skov

Foodnews

Skov

Was ik even verbaasd dit restaurant met hip design en kosmopolitische uitstraling te zien opduiken in Buggenhout. Met zijn 15.000 inwoners en het lokale dialect als voertaal niet bepaald een wereldstad. Er prijkt zelfs een Scandinavische naam op de voorgevel: Skov. Is de new Nordic cuisine tot hier doorgedrongen?

Zo'n vaart loopt het niet, Skov is het Deense woord voor "bos" en verwijst naar het nabijgelegen Buggenhoutbos. En al prijkt er gravad lax op de spijskaart, het draait hier toch vooral om herkenbare Vlaamse brasseriegerechten: garnaalkroketten, vol-au-vent, stoofvlees, steak tartaar, steak béarnaise, paling in 't groen ... Met hier en daar een originelere bereiding.

Er blijkt zich ook een lounge bar in het pand te bevinden, de spijskaart opent met de kreet "Let's share", en in de toiletten werden design wasbakken geïnstalleerd waar je pas na enig studiewerk ontdekt hoe er water uit de kraan komt.

Wie zit er achter die injectie van hipheid in dit landelijke dorp? Het blijkt een plaatselijke horeca-ondernemer te zijn die onder de blitse naam Mark Van den Broeck opereert. Hij is niet aan zijn proefstuk toe en bezit nog twee brasserieën in de streek.

Zijn aanpak getuigt van professionalisme: de inrichting is bijzonder geslaagd, er werd aandacht besteed aan muziek en akoestiek, een terras staat klaar voor de zomer, de bediening is vriendelijk en efficiënt. Op de wijnkaart werd uit bekende en minder bekende landen een tiental witte en rode wijnen geselecteerd, waarvan de stijl kort en duidelijk omschreven wordt (prijzen tot maximum € 45). Dit had evengoed een nieuwe place to be in een stad kunnen zijn, bedenk ik. Ik heb dan nog niets gegeten.

Met de voorgerechten gaat het de goede weg op. De witte asperges zijn weliswaar dun, maar de textuur is al dente, de smaak zuiver, de presentatie verzorgd, de eiersaus gelukt (€ 17). De garnaalkroketten: brosse korst, goede vulling, royale hoeveelheid garnalen (€ 15 voor 2 stuks). Maar dan begint de keuken te dwalen.

Zowel de paling in 't groen (€ 31) als de vol-au-vent (€ 20) lijken samengesteld uit enerzijds de saus en anderzijds de paling en de kip, die pas bij het opdienen werden samengevoegd. Daardoor gaat de essentie van deze gerechten verloren: de wisselwerking en versmelting van saus en ingrediënten. Zo mist de paling in 't groen intensiteit en consistentie, terwijl de  aangekondigde "eigen versie" van vol-au-vent in de verste verte niet kan tippen aan het origineel. Onder meer door de illusie dat een bouillon van kip niet nodig zou zijn, waardoor het zowel de saus, de stukken kip als de gehaktballetjes aan smaak ontbreekt.

Het getuigt van lef en kunde om buiten een stad met zo'n ambitieuze brasserie te starten. Ik was er graag over de hele lijn positief over geweest.

 

Skov, Kerkstraat 99, 9255 Buggenhout, tel. 0468/127 127, www.skov.be, gesloten op dinsdag

 toegevoegd op 25.05.2017