Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Mosconi

Foodnews

Mosconi

Ze worden vaak vergeten. In de culinaire gidsen staan ze altijd een beetje weggedrukt op de laatste pagina's. Ik heb het over de restaurants van het Groot-Hertogdom Luxemburg. Maar dit jaar kreeg een Luxemburgs restaurant opvallend veel aandacht. Het was immers het enige dat met een tweede ster werd bekroond, de hoogste bekroning van het jaar. Twee sterren: dat betekent bij Michelin "vaut le détour", een omweg waard. Een recensent hoort dat echter niet zomaar te geloven. En dus - toen ik onlangs op weg was naar huis - besloot ik een ommetje langs het Groot-Hertogdom te maken.

Mosconi had vroeger al twee sterren. Maar om redenen waarvan Michelin altijd een mysterie maakt, waardoor men de indruk geeft het eigenlijk niet te weten, verloor Mosconi in 2014 zijn tweede ster. Om ze dit jaar terug te winnen.

Sowieso is er een goede reden om naar Luxemburg te gaan: het is een prachtige stad, met historische gebouwen, steegjes en pleinen, en een spectaculaire klif die de boven- en benedenstad van elkaar scheidt. In een charmant herenhuis in de benedenstad, idyllisch gelegen aan de rivier Alzette, kookt Illario Mosconi (60), een Italiaan afkomstig uit Lombardije. Zijn echtgenote Simonetta overschouwt de zaal, sober en elegant ingericht.

Michelin die een Italiaans restaurant bekroont? Dan ben ik op mijn hoede: het riskeert "Italiaans op z'n Frans" te zijn. Maar niet hier. Het aperitief - een prima Italiaanse schuimwijn van Bellavista - en de overwegend Italiaanse wijnkaart maken dat al duidelijk.

Voor een tweesterrenstatus zijn de prijzen in Mosconi zeer redelijk: 44 euro voor de lunch, 130 euro voor een menu in 8 gangen, 79 euro voor een degustatie van 8 verschillende pasta's.

De chef mist zijn start niet: een lauwe salade van aardappel en parmezaan, royaal bedekt met zwarte truffel, is simpelweg fantastisch.  Des te merkwaardiger is het dat hij met een ander gerecht volledig de mist ingaat: octopus werd onder lage temperatuur hopeloos verknoeid, en ook de garnituur met zoetzure ajuin, hazelnoot en een verrimpelde crème van kikkererwt doet wenkbrauwen fronsen. Ik leg vriendelijk klacht neer bij de bevoegde instantie en zie achteraf dat het gerecht niet in rekening wordt gebracht: zeldzame klasse.

De chef revancheert zich intussen waar het hoort: op het bord. Met fijne linguine, perfect al dente, gedurfd vermengd met koud gemarineerde sardines en gekonfijte citroen.

Dan rolt een trolley de zaal binnen met turbotin in zoutkorst, de vis wordt aan tafel kundig uit zijn omhulsel bevrijd. Er komt dikke saus van tomaat met marjolein en kappers bij, en een karaktervol slaatje met geroosterde wortel, venkel en lente-ui.

Een omweg waard? Ik zou zeggen: leuk te combineren met een citytrip.

Mosconi, rue Münster 13, 2160 Luxembourg, Groot-Hertogdom Luxemburg, tel. +352 54 69 94, www.mosconi.lu, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandagtoegevoegd op 01.04.2017