Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Tero

Foodnews

Tero

Wie vegetarisch eten nog altijd situeert in het alternatieve circuit, moet dringend weer eens buitenkomen. Zelfs au sud de Bruxelles, waar de "bon chic bon genre"-levensstijl nog enthousiast wordt beoefend, kan je er vandaag succes mee boeken. Maar Tero koppelt de voorliefde voor groenten dan ook aan boeiende gerechten, elegante presentaties en een hedendaags interieur.

Arthur Lhoist behaalde een Master in Duurzame Ontwikkeling aan de University of St Andrews in Schotland. Hij bedacht dit concept en trok een talentvolle kokkin aan, Caroline Stevenart.
Ik kom er aan op een avond in de week, de parking staat vol met auto's van duurzame merken: Porsche, Audi, BMW ... In het grote restaurant zijn de 85 plaatsen allemaal bezet, de sfeer is druk en gezellig.

De bediening gebeurt door jonge mannen in witte outfit, gecast op hun healthy uitstraling. Meteen kan ik mij al verheugen op een behoorlijke wijnkaart, met vooral biologische en biodynamische wijnen. Voor het aperitief is er zelfs keuze tussen een crémant de Loire, een Italiaanse prosecco, een Franse en een Belgische champagne. Ik kies voor de lokale Belg, de uitstekende Ruffus die niet misstaat naast heel wat Franse champagnes (€ 9 per glas).

Twaalf koude en evenveel warme gerechten zijn overwegend vegetarisch en bedoeld om te delen. Dat "delen" klinkt altijd gezellig en sociaal. Maar vaak proef je dan teveel smaken door elkaar, waardoor je op de duur niets meer proeft. Ik bewandel een tussenweg: enkele koude gerechten om te delen, vervolgens één warm gerecht per persoon.

Ik neem aan dat in een groentenrestaurant de verloren gegane kunst van de gemengde salade in ere wordt hersteld. Jawel, zowel het oog als de smaak worden verwend met een levendige wintersalade met verschillende soorten bladsla en een vinaigrette met walnotenolie (€ 7), een Thaise salade met kool, papaya, koriander en sesam (€ 8), en een algensalade met sesamolie en verse gember (€ 9). Toch even zondigen tegen de vegetarische lifestyle: knapperige nobashigarnalen op een mix van avocado, pompelmoes, sucrinesla en pindavinaigrette (€ 12). Dan volgen een originele "tarte tatin" van rode en zwarte radijs (€ 8), samosa's (Indische deegflapjes) met gestoofd witloof (€ 8) en gebakken volkorenrijst met paddenstoelen en peper (€ 9). Om af te sluiten met een frisse salade van citrusvruchten met siroop van granaatappel (€ 7) en een fantastische "tartelette" van peer met crunchy noten, vergezeld van verrukkelijk ijs (€ 9). Alles wordt verzorgd gepresenteerd en afgewerkt met verse kruiden, de smaken zijn mooi gedoseerd. 

Met deze opmerkelijke verhouding tussen prijs en kwaliteit komt het succes van Tero niet uit de lucht vallen. In mei opent een tweede vestiging in Brussel.

 

Tero, Rue de Champles 56, 1301 Bierges (Waver), tel. 010/68.86.94, www.tero-restaurant.com, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandagtoegevoegd op 21.01.2017