Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Pistolet Original

Foodnews

Pistolet Original

Het is vandaag in de horeca geen probleem om sushi uit Japan te vinden, dim sum uit China, dry aged beef uit Nebraska, curry uit Thailand of falafel uit Libanon. Het probleem is: waar vind ik een goed belegd broodje? Koks willen hun immense talent niet vergooien aan dit gapende gat in de markt, met als gevolg dat broodjeszaken veelal in handen zijn van culinaire nitwits, die op de koop toe de elementaire regels van hygiëne en versheid met de voeten treden.

Gelukkig is er Pistolet Original, een broodjeszaak waar de authentieke belegde "pistolet" wordt geherwaardeerd. Na een pilootversie aan de Brusselse Zavel ging onlangs een tweede vestiging open in de Europese wijk.

Wie kent de geur, smaak en textuur van zo'n echte "pistolet" nog? Dat ronde broodje met een gleuf in het midden, lekker krokant vanbuiten en met luchtig, ietwat vochtig kruim binnenin. Het doet me denken aan zondagochtenden van vroeger toen mijn moeder of vader met een papieren zak vol heerlijk aroma van versgebakken pistolets naar huis kwam. Zulke broodjes worden in Pistolet Original elke dag geleverd door de artisanale bakker Yves Guns.

Valerie Lepla (49), die het concept voor deze broodjeszaak ontwikkelde, is sinds haar kinderjaren gepassioneerd door lekker eten en runt ook een pr-bureau in het domein van cultuur en gastronomie. Ze heeft alvast begrepen wat de eerste vereiste is voor een belegd broodje: een goed broodje.

Maar ook voor het beleg ging ze op zoek naar authentieke specialiteiten van onze eigen culinaire traditie: "gekapt" met pickles, preskop met Gentse mosterd, "bloempanch" met appeltjes, Ardense hesp, rosbief met knolselder, rolmops, salade van noordzeekrab, plattekaas met radijs en ajuin, vleesbrood met witloof ... (van € 1,20 voor een pistolet met gezouten boter tot € 9,50 voor een met gerookte zalm). In de zomer zijn er pistolets met geplette Belgische aardbeien, suiker en citroen: alleen al door het op te schrijven, loopt het water me in de mond.

Valerie is niet alleen een lekkerbek, ze is ook een slimme pr-dame. Regelmatig vraagt ze een bekende kok om een gastronomisch beleg te creëren: onder meer Peter Goossens en Lionel Rigolet gingen er al op in. En sinds de opening van haar nieuwe zaak presenteert de tweesterrenchef Christophe Hardiquest zijn "Bon Bon pistolet" met gemarineerde geitenkaas, venkel en hummus ( € 9,50).

Het kader is helemaal in lijn met het concept: Pistolet Original doet denken aan een kruidenierswinkel van vroeger. Je belegde pistolet kan je aan de toog of aan een tafel eten, of gewoon meenemen.

Ja, zelfs een eenvoudige broodjeszaak kan in deze rubriek een topscore krijgen.

 

Pistolet Original, Joseph Stevensstraat 24-26, 1000 Brussel, tel. 02/880.80.98 / Breydelstraat 46, 1040 Brussel, tel. 02/280.48.88 / www.pistolet-original.be, elke weekdag open van 10 tot 16 uur

 toegevoegd op 29.05.2016