Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Sail & Anchor

Foodnews

Sail & Anchor

Wie zou het vroeger aangedurfd hebben om een restaurant te openen onder de noemer "British kitchen"? De tijden zijn veranderd en de Britse culinaire cultuur heeft grote sprongen voorwaarts gemaakt. Onder meer door jonge koks als Michael Yates (28), ooit nog souschef van Sergio Herman in Oud Sluis. Hij bezorgde mij in restaurant Carcasse van Hendrik Dierendonck een culinaire ervaring die in mijn geheugen gegrift staat.

Zijn vriendin Marijke Van haecke is een van die jongedames die geboren zijn voor de horeca. Hoe zij charme en efficiëntie weet te verenigen, is weinigen gegeven. Bovendien kan ze wijn proeven, getuige daarvan de uitstekende wijnkaart met vele wijnen die je per glas, 25 cl, 50 cl en fles kan krijgen: een slim idee.

Op de vroegere locatie van de succesbistro Veranda heeft dit jonge koppel er voorlopig voor gekozen om alles alleen te doen, waarvoor alle begrip. Maar in die context lijkt de spijskaart mij al te ambitieus. Yates brengt niet alleen de creatieve Britse gastronomie naar voor in een vast menu, plus een vegetarische versie daarvan (beide € 55 voor 4 gangen). Hij laat ons ook à la carte kennismaken met het hoge culinaire niveau van de eigentijdse Britse pub met kwalitatieve "snacks" en "toasts" (van € 6 tot € 12), en Britse klassiekers zoals "fish 'n chips" (€ 16), "Porterhouse steak" (€ 80 voor twee)  en "piepkuiken tandoori", verwijzend naar het Britse koloniale verleden in India (€ 16). O ja, er zijn ook nog enkele "sides", waaronder "triple cooked chips" (€ 4).

Een kok die niet kan kiezen, leidt vaak tot klanten die niet kunnen kiezen. Gelukkig kan ik het beroepsmatig verantwoorden dat ik naast het menu enkele verrukkelijke "perle noir"-oesters achter de kiezen steek (€ 3,5 per stuk) bij de voortreffelijke huischampagne Trouillard extra brut (€ 13 per glas). En daarna nog een knisperende toast met kippenhart en mousse van kippenlever naar binnen werk (€ 10).

Het menu zelf gaat van start met zalm, fijn zoetzuur gemarineerd door de meester zelve, met gefrituurde spieringvisjes.  Waarna een leeggehaalde krab verschijnt, gevuld met een "surf 'n turf"-combinatie van krab en kalf, waarvan de koelte prettig contrasteert met warme schaaldierenmayonaise. Een bal lamsgehakt met "dumplings" van geitenkaas, geroosterde wortel en rode kool, valt nogal zwaar op de maag, net zoals de mierzoete "sticky toffee pudding", gebakken in butterscotch, met ijs van donkere ongeraffineerde rietsuiker (muscovado).

Michael Yates kan koken, en brengt tenminste geen keuken die lijkt op alle andere. Nu moet hij voor zichzelf focus en tijd creëren om zijn concept helemaal waar te maken.

 

Sail & Anchor, Guldenvliesstraat 60, 2600 Berchem, tel. 03/430.40.04, www.sailandanchor.be, elke avond open behalve dinsdag, woensdag en zondag, "Sunday roast" op zondagmiddagtoegevoegd op 16.04.2016