Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

10 culinaire topmomenten in 2015

Foodnews

10 culinaire topmomenten in 2015

Dit jaar gingen vele nieuwe restaurants open, waarvan enkele meteen bekoorden. Andere waren al enige tijd open maar kenden dit jaar een opvallende vooruitgang.

1. Vrijmoed, Gent

Toen Michaël Vrijmoed twee jaar geleden zijn eigen restaurant opstartte, was hij misschien nog niet helemaal verlost van zijn voorgeschiedenis als rechterhand van Peter Goossens, en de hoge verwachtingen die daarmee gepaard gingen. Maar dit jaar is hij volledig tot ontplooiing gekomen. Met als resultaat voldragen creatieve gerechten die verrassen en verrukken door originele en gedurfde combinaties van ingrediënten, boeiende textuurvariaties, precisie in de uitvoering, explosieve smaken. Daarbij kan hij nergens betrapt worden op de imitatie van een of andere trendy stijl, integendeel. Met een mix van Belgisch-Franse smakelijkheid, Japanse verfijning en Scandinavische soberheid bouwt Michael Vrijmoed aan iets wat alleen de echt grote talenten kunnen voorleggen: een eigen signatuur.

Vrijmoed, Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent, tel. 09/279.99.77, www.vrijmoed.be


2. Table d'Amis, Kortrijk

Matthieu Beudaert, kunsthistoricus van opleiding, is met zijn restaurant verhuisd naar de Oude Dekenij van Kortrijk, een prachtig pand dat mooi aansluit bij zijn achtergrond en culinaire visie. Alles staat hier in het teken van evenwicht, precisie en sereniteit. De liefde voor schoonheid straalt uit de presentaties van de gerechten. In de smaak zoekt Beudaert harmonie maar durft hij ook bittere en contrasterende toetsen aan, die spanning en karakter brengen in een gerecht. Met producten als suiker, zout en boter springt hij spaarzaam om, waardoor zijn gerechten delicaat en licht zijn. Beudaert behoort nu tot de club van de beste koks van dit land, zonder daar het gebruikelijke entreegeld voor aan te rekenen.  Zijn echtgenote heeft zich geschoold als sommelier, haar liefde voor de wijn merk je in de schitterende wijnkaart en de gracieuze wijnglazen.

Table d'Amis, Sint-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, tel. 056/32.82.70, www.tabledamis.be



3. L'Air de Rien, Fontin

In een dorpje nabij Luik, waar de tijd is blijven stilstaan, heeft Stéphane Diffels zijn kleine restaurant ondergebracht in een eenvoudig rijhuis, gehouwen uit de steen van deze streek. Eens aan tafel val je van de ene verrukking in de andere. Diffels was al van jongsaf gepassioneerd door koken, maar pas op zijn 30ste behaalde hij zijn koksdiploma. Hij stelt een totaalprogramma voor van negentien verschillende gerechten in miniatuurversie, waarin hij de producten van zijn streek op een creatieve, haast poëtische manier naar voor brengt. Diffels houdt van verrassingen en contrasten, van de complexe smaken van fermentatie en van planten die hij in het wild plukt. Voortdurend word je geprikkeld, soms zelfs ontroerd. Diffels creëert een culinaire ervaring die je niet snel vergeet.

L'Air de Rien, Chemin de la Xhavée 23, 4130 Fontin, tel. 04/225.26.24, www.lairderien.be


4. Les Terrasses de l'Our, Our

Zes jaar geleden verliet Maxime Collard De Karmeliet waar hij souschef was, om in in zijn Ardense geboortestreek La Table de Maxime te openen. Het restaurant kreeg terecht een Michelinster en je kan er ook overnachten. Dit jaar voegde Collard daar in hetzelfde dorp een nog groter hotel aan toe, in een volledig nieuw gebouw, mooi geïntegreerd in de omgeving en prachtig gelegen langs de oevers van de rivier Our. In dat hotel bracht hij een brasserie onder, waar hij opnieuw zijn grote talent en ervaring demonstreert, met meer herkenbare gerechten en lagere prijzen. Charcuterie van de streek, garnaalkroketten, wildpaté, Ardense forel, gevogelte aan het spit, rundsvlees uit de Josper: in elk gerecht voel je de hand van Collard. Je krijgt ook een lijst van de plaatselijke producenten waar hij zijn ingrediënten betrekt: een idee dat navolging verdient.

 Les Terrasses de l'Our,  rue de Lesse 1, 6852 Our, tel. 061/24.20.00, www.lesterrassesdelour.be, gesloten op maandag en dinsdag


5. Le Pigeon Noir, Brussel

In dit voormalige duivenmelkerscafé kon je al bijzonder goed eten, maar sinds het in de Michelingids van 2015 met een ster werd bekroond, is het niveau nog gestegen. Eigenaar Henri De Mol straalt een en al liefde uit voor eten en drinken. Hij vervulde zijn jongensdroom toen hij dit café kon overnemen om er zijn ideaalbeeld van een restaurant te realiseren: een ode aan de eenvoudige terroirgerechten uit de Belgisch-Franse keuken. Daar hoort een sfeer bij die het midden houdt tussen volkse gezelligheid en ouderwetse klasse, en daar heeft de ster (gelukkig) niets aan veranderd. De kelners dragen een wit hemd met strikje onder een zwarte gilet, tegen de muren hangt reclame uit vervlogen tijden. En je kan er de edele kunst van het toogeten in alle comfort beoefenen.

Le Pigeon Noir, Geleytsbeekstraat 2, 1180 Brussel, tel. 02/375.23.74, www.lepigeonnoir.be

 

6. Brasa Grill, Knokke

Het hipste restaurant van Knokke - Cuines,33 - lanceerde dit jaar een tweede zaak, in dezelfde straat, maar met een ander concept. Al is de naam ook Catalaans geïnspireerd: "brasa" is Catalaans voor "grill". Zelf runnen ze de zaak niet, wel hun medevennoten die ervaring opdeden in Oud Sluis en Pure C. Het interieur doet aan een grootstad denken: een mix van glas, staal, hout, beton en baksteen, met zichtbare buizen en leidingen zoals in een Amerikaanse loft. Vlees van diverse runderrassen ligt in een koelruimte achter glas, steaks worden gebakken op de houtskoolgrill van de open keuken, terwijl zwartpootkippen rondjes draaien aan een spit. Verder vind je op de spijskaart zaligheden als jamón ibérico, oesters, fried onion rings, makreel van de BBQ, gegrild en gelakt buikspek en Oosterscheldekreeft van de grill. 

 Brasa Grill, Smedenstraat 57, 8300 Knokke, tel. 050/61.00.61, www.brasagrill.be


7. Gazzetta, Brussel  

Dit Italiaanse eetcafé, bezocht door een internationaal publiek, is een bijhuis van het in Brussel alom bekende Caffè Al Dente. De wijnkaart is bijzonder goed, helemaal gewijd aan Italië, met vele wijnen per glas. En ook de spijskaart is Italiaans, met een beperkt maar aantrekkelijk repertoire van dagverse gerechten, zodat de keuken niet overbelast wordt en de klanten niet lang moeten wachten. De open keuken versterkt de gezellige sfeer nog. En de prijzen zijn laag. Hier kan je niet reserveren, mensen wachten binnen of buiten tot er plaats is. Maar de hoge stoelen en tafels en de vlotte service maken dat niemand hier uren blijft hangen. Gazzetta heeft alle kenmerken van de eetplek van de toekomst: eenvoudig, informeel, levendig, kwalitatief en goedkoop.

Gazzetta, Langehaagstraat 12, 1050 Brussel, tel. 02/513.92.13, www.gazzetta.be


8. Brood, Roeselare

Kris Goegebeur, die al enige faam had als bakker en patissier, en Brecht Deleye, afkomstig uit de kledingsector, renoveerden een uniek historisch gebouw in Roeselare. Ze installeerden er een bakkerij waar op hout gebakken broden van verschillende graansoorten verkocht worden, en koppelden er een eetzaal aan waar je de hele dag door terecht kan voor ontbijt, lunch, een vieruurtje, of gewoon een koffie. In de keuken staat de jonge dertiger Jan Kubik, een Slovaakse yogaleraar met een passie voor koken. Hij verstaat de kunst om van een eenvoudige lunch een culinair feestje te maken. Het menu kost slechts € 14, waarmee je probleemloos zonder honger de avond haalt. Maar Kubik toont ook zijn talent in wervelende maaltijdsalades. Dit is een fijne plek waar je lekker, gezond en goedkoop kan lunchen.

Brood, Sint-Hubrechtsstraat 51, 8800 Roeselare, tel. 051/43.94.82


9. Silo's, Boortmeerbeek

De nieuwe brasserie van Danny Vanderschueren (van de vroegere sterrenzaak Folliez) en van Danny De Landtsheer (van de vroegere traiteur Daniel's) werd een instant succes. De utizonderlijke locatie zit daar voor iets tussen: een industriële mouterij, omgebouwd tot bedrijvencentrum, met op het gelijkvloers deze grote, gezellige, kosmopolitische  brasserie waar je je in het Meatpacking District van New York waant. En met een ruime parking er vlak vòòr. Ook de wijn is een succesfactor. Wie vroeger in de Folliez heeft getafeld, weet dat Vanderschueren een kenner is. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over keuze, kwaliteit, schenktemperatuur en wijnglazen. Voor de keuken werden ervaren koks aangetrokken die goede producten verwerken in herkenbare gerechten uit de Belgisch-Franse traditie.

Silo's, Leuvensesteenweg 350, 3190 Boortmeerbeek, tel. 015/51.11.11, www.silos.be


10. Carcasse, Koksijde

Dit is het restaurant dat Hendrik Dierendonck naast zijn bekende slagerij heeft geopend. Het interieur is ingericht opdat carnivoren er zich meteen thuis voelen:  grote hompen gerijpt vlees achter glas, vleesrails aan het plafond, gemeenschappelijke houten tafels met gleuven voor vleesmessen, en geruite keukendoeken die dienst doen als servet. Dierendonck wil in de eerste plaats demonstreren hoe goed zijn producten wel zijn, en laat er en passant ook de minder bekende stukken van ontdekken. Op de spijskaart vind je naast de obligate steaks van diverse runderrassen, ook krokant speenvarken, varkensoren, varkensribben, bloedworst, ossenstaart, kalfszwezeriken en kalfskop.

Carcasse, Henri Christiaenlaan 5, 8670 Koksijde, tel. 058/51.72.49, www.carcasse.be



toegevoegd op 12.12.2015