Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Alberte

Foodnews

Alberte

Vanuit de bekommernis om het imago van deze rubriek jong & dynamisch te houden, dook ik deze keer onder in het milieu der hipsters en andere subculturen van Gent. Die troepen tegenwoordig graag samen in een nieuwe place to be, waar eigenaar Phil Dewulf begrepen heeft dat je vandaag de hoogste graad van hipheid bereikt door een ouderwetse naam te kiezen: Alberte. Dat is by the way de derde voornaam van zijn vriendin Inge die mee instaat voor de bediening, en haar ouders ongetwijfeld dankbaar is dat ze daarmee niet als eerste voornaam door het leven moet.

Kent u Phil Dewulf niet? Dan moet u dringend uw hipheidsgehalte opkrikken. Want deze jongeman is ook de medezaakvoerder van een andere trendy plek in Gent, Het Gouden Hoofd, waarover ik al eerder heb bericht. Alle factoren die daar tot succes hebben geleid, worden in Alberte herhaald: basic inrichting, rock 'n' roll sfeer, ongedekte krappe tafels, oncomfortabele stoelen en banken, gerechten om te delen die slordig gekribbeld staan op een zwart bord, natuurlijke wijnen per glas, lage prijzen. Klassieke gastronomen lopen hier gillend weg. Maar vermits ik dat niet ben en nooit wil worden, blijf ik dapper zitten. Hopend - zoals in Het Gouden Hoofd - op een aantal culinaire verrassingen uit de kleine open keuken waar twee jonge koks het beste van zichzelf geven.

Welaan, als je ham van het Hongaarse Mangalicavarken uitkiest, flinterdun snijdt, op kamertemperatuur serveert zodat de smaakexpressie optimaal is, en vergezelt van uitstekend brood, dan ben je geen culinaire nitwit (€ 10). Ook de vegetarische hap vooraf kan bekoren: een zalvende crème van mimolette en wortel, bedekt met knapperige slierten witte kool (€ 8).

Dan volgt een reeks gerechten, die enigszins bruut van stijl zijn maar qua combinatie van smaken en texturen goed in elkaar zitten: grof gesneden spinazie en broccoli met ei en Toinekaas (€ 12), carpaccio van rode biet met gele stekelzwam en plattekaas (€ 11,5), konijn met knolselder en rode kool (€ 13) en rundstong met appel en witloof (€ 13). Dat de koks ook aandacht hebben voor frisse aciditeit in hun gerechten, is op zich toe te juichen, maar in al hun jeugdige branie springen ze er iets te enthousiast mee om.

Het nagerecht waarin vanille en witte chocolade zowaar met pastinaak worden gecombineerd, zou niet misstaan in een restaurant met gastronomische pretentie (€ 7,5).

In een rumoerig nest als dit moet je er de luidruchtige sfeer, het gebrek aan comfort en enkele slordigheden bijnemen. Ben je daartoe niet bereid, dan moet je hier wegblijven. Indien wel, beleef je hier best een leuke avond.

 

Alberte, Dendermondsesteenweg 78, 9000 Gent, tel. 0489/211 210, www.alberte-gent.be, open op donderdagmiddag, vrijdagmiddag en elke avond, behalve zaterdag en zondag

 toegevoegd op 28.11.2015