Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Roast

Foodnews

Roast

Eerst moet mij iets van het hart. Als voormalig sportjournalist Robin Janssens, medevennoot van de betere hamburgerketen Burgerij, overal aankondigt dat zijn nieuwe worp een "grillrestaurant op culinair niveau" wordt, dan verwacht ik ook een wijnkaart op dat niveau. Kom mij dus niet verlekkeren met "sappig topvlees", "heerlijke kreeften" en "high end gourmet burgers" (dixit de website), als ik daar vervolgens een banale wijn bij moet drinken. En nee, kom niet aandraven met dat afgezaagde argument dat het "betaalbaar" moet blijven: er zijn prima wijnen die niet meer kosten dan die op deze trieste wijnkaart.

De spijskaart doet evenzeer de wenkbrauwen fronsen: een mikmak van voor- en visgerechten die aan een traditioneel restaurant doen denken, gegrilde kreeft en vlees zoals je in een grillrestaurant verwacht, en hamburgers en hotdogs die uit de fastfoodcultuur stammen. Algauw zal blijken dat de keuken dit niet allemaal "op culinar niveau" verwerkt krijgt.

Van een eigentijds grillconcept verwacht je ook een open keuken. Niet alleen omdat het aansluit bij de tijdsgeest, maar vooral omdat je dan de actie van het roosteren live meemaakt. Maar vermoedelijk bevindt de keuken zich onder de historische stenen die doorheen de glazen vloer zichtbaar zijn.

Mag ik mij nog een advies permitteren, overigens alweer geheel gratis? Als je vlot de media bespeelt om veel volk naar je nieuwe zaak te trekken, en zowel binnen als buiten veel plaatsen voorziet, dan is het nuttig om voldoende personeel in te zetten. Meer althans dan die ene jongeman en jongedame die nochtans hun uiterste best doen.

Tot mijn verrassing vallen de voorgerechten mee: twee grote gegrilde sardienen gewikkeld in spek (€ 12,50) en uitstekende carpaccio van het West-Vlaamse rode rund (€ 15,50). Ook de filet pur van Angus is op zich prima van kwaliteit en cuisson (€ 33), al komt er een triest slaatje bij, zijn de frieten slap en zoet, en wordt er de verkeerde saus bij geleverd, wat eigenlijk niets uitmaakt vermits zowel de béarnaise als de bordelaise hun benaming niet waard zijn. Wat de "Roast Burger" betreft (€ 17,50): waarom zou je hier een hamburger eten als er in de Burgerij vlakbij betere en goedkopere zijn? De hotdog heeft dan weer de ambitie om - in het spoor van Jeroen Meus - een "haute dog" te zijn, maar maakt dat in de verste verte niet waar: wak broodje, vettige kalfsworst en al even vettige garnituur van bloemkool en pickles (€ 13,50).

Dit is een eetconcept dat alle richtingen uitschiet. Met als gevolg ongelijke kwaliteit in het bord. Mijn laatste advies aan Robin Janssens? Denk er nog eens goed over na.

 

Roast, Sint-Aldegondiskaai 64, 2000 Antwerpen, tel. 03/298.73.59, www.roast.be, elke dag opentoegevoegd op 07.09.2015