Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Les Terrasses de l'Our

Foodnews

Les Terrasses de l'Our

Het is zomer in ons land en de thermometer staat op 12°: gelukkig ben ik niet naar de Ardennen gekomen om te zonnen, maar om te dineren in de gloednieuwe brasserie van Maxime Collard. Kent u hem nog? Zes jaar geleden verliet hij De Karmeliet waar hij sous-chef was, om in dit godvergeten dorp, in zijn geboortestreek, La Table de Maxime te openen. Ondergekende was er meteen lovend over, intussen heeft het een Michelinster. Je kan er overnachten, maar al snel waren bijkomende kamers nodig in andere gebouwen.  Nu heeft Collard daar vlakbij een nog groter hotel met brasserie aan toegevoegd, in een volledig nieuw gebouw, mooi geïntegreerd in de omgeving en prachtig gelegen langs de oevers van de rivier Our die dezelfde naam draagt als het dorp. Om dat allemaal te realiseren, werkt hij samen met de plaatselijke aannemer Thomas & Piron, uitgegroeid tot een bouwbedrijf van meer dan duizend werknemers. Hij is de eigenaar van het vastgoed, Collard huurt het.

Jammer dat ik het terras langs de rivier moet missen, maar binnen krijg ik een Luxemburgse schuimwijn, onder auspiciën van Collard gemaakt volgens de champagnemethode (€ 5), en een plank met Ardense charcuterie (€ 9): het is alsof de zon schijnt aan tafel. De wijn- en spijskaart zijn aantrekkelijk, de prijzen redelijk (zoals een menu in drie gangen voor € 35, met voor elke gang keuze tussen twee gerechten). Achteraan staan de plaatselijke producenten opgelijst waar Collard zijn ingrediënten betrekt: een idee dat navolging verdient.

De vulling van de garnaalkroket is nogal vloeibaar, maar net door dat spaarzame gebruik van bloem is de smaak zuiverder en expressiever (€ 9). Terrine van forel verrast door de combinatie met linzen en een gedurfd maar verrukkelijk slaatje van de schillen van courgette, doorgaans weggegooid terwijl ze eigenlijk de meeste smaak bevatten (€ 14). Ook de Ardense forel als hoofdgerecht is perfect: onberispelijk gebakken en elegant gepresenteerd met aardappel, trostomaat, ui en basilicum (€ 19). Wat een goed idee om een "rôtissoire" in de keuken te plaatsen, zo kan ik mij ongeremd verlustigen in een haantje met knisperend vel (€ 21). De frieten zijn uitstekend, de "sauce diable" is fijn, het slaatje heeft karakter: Collard heeft niet alleen het talent maar ook de wil om alles goed te doen. Na de opstartfase komt de leiding van de keuken trouwens in handen van zijn souschef in La Table de Maxime.

Dit kleine Ardense dorp telt nu een sterrenrestaurant, een brasserie en vier hotels met in totaal 29 kamers. Dat een jonge chef van 31 dit allemaal in goede banen leidt, met dit niveau van kwaliteit, is een sterke prestatie.

 

Les Terrasses de l'Our,  rue de Lesse 1, 6852 Our, tel. 061/24.20.00, www.lesterrassesdelour.be, gesloten op maandag en dinsdagtoegevoegd op 01.08.2015