Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Nimman

Foodnews

Nimman

Drie jaar geleden speelde Nathalie Meskens nog zelf dienster in haar eethuis Yam Thai en moest ik het stellen met een "cavake", zoals ze dat noemde. In haar pas geopende tweede zaak, alweer in het teken van haar geliefde Thaise keuken, laat ze dat werk over aan twee Thaise jongedames, en is er een correcte champagne van Goutorbe voorhanden (€ 10 per glas). Dat is niet de enige upgrade: in dit mooi gerenoveerde pand, op een gezellig plein met bomen, merk je dat Nathalie en haar man Jeroen culinair een trapje hoger mikken. Tot mijn opluchting hangt hier niet dat pretparksfeertje waardoor je wel vaker geteisterd wordt als tv-figuren zich in de horeca storten, en vice versa. Maar de rol van sommelier heeft actrice Nathalie nog altijd niet onder de knie: de wijnkaart stelt niet veel voor.

Er is één menu van zes gangen. En geheel in de lijn van de enthousiaste natuur van la Meskens, bestaat elke gang nog eens uit verschillende gerechten. Ik vraag me al af hoe de twee, ietwat oudere Thaise kokkinnen in de open keuken dat voor elkaar gaan krijgen. Ze lijken eerder gecast voor een bedrijfskantine of schoolrefter dan voor een trendy restaurant, maar zullen zich de komende twee uur verrassend goed uit de slag trekken. 

Met een pittige papayasalade als opener doen ze meteen de pikante reputatie van de Thaise keuken alle eer aan. Het brandalarm gaat opnieuw af met stukjes chilipeper die niet van hun zaadjes zijn ontdaan. Je wordt verondersteld ze te mengen met gedroogde garnaal, kokos, geroosterde pinda, sjalot, gember, limoen en een saus van tamarinde en honing, en alles te rollen in een Cha Plu-blad (een soort eetbare klimop). Meskens vindt een trio van smakelijke Chiang Mai-worst, eend in rijstpapier en balletjes van varkensvlees niet voldoende: er komt een oester bij, een beetje melkachtig in deze periode van het jaar. Een gang met één curry volstaat evenmin: het moeten er twee zijn (met pompoen en met kip), vergezeld van een grote kom rijst, een gebakken kwartelei met ui en tomaat, en Thaise waterspinazie. Een andere gang bestaat uit gegrilde gamba met zeevruchtensaus, venusschelpen met rode currypasta, een slaatje van vleugelboon en eentje van gemengde groenten. En voor dit culinaire programma - waarin ook nog een vissoep met zeebaars en witte sponspaddenstoel figureert - betaal je 50 euro. Tja, dan moet zelfs de meest kritische proever erkennen: dit is echt wel goedkoop.

Meskens speelt vele rollen, en die van restaurateur begint haar steeds beter af te gaan. Mag ik mij een kleine regie-aanwijzing permitteren? Beperk het aantal gerechten per gang, en besteed de vrijgekomen tijd aan het verfijnen ervan. De performance kan er alleen maar beter van worden.


Nimman, Stadswaag 9/10, 2000 Antwerpen, tel. 03/293.80.64, www.sogoodnotnormal.com, alleen 's avonds open, gesloten op maandag en dinsdagtoegevoegd op 20.06.2015