Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Divin by Sepi

Foodnews

Divin by Sepi

Ze is een jonge vrouw van 32, komt uit het islamitische Iran waar alcohol verboden is, en werd sommelière in een van de toprestaurants van ons land, 't Zilte. Door Gault & Millau uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar werd ze een BV door haar optreden in het VTM-format "Mijn Pop-uprestaurant!" Voor Sepideh Sedaghatnia (intussen gekend als Sepi) was de tijd rijp om haar eigen zaak te openen. En ze zette dat kracht bij met een wijnboek: "69 dingen die je altijd al wilde weten over wijn", een niet mis te verstane verwijzing naar een standje uit de Kama Sutra. Benieuwd wat ze daar in Iran over zouden zeggen. Ik trok met hoge verwachtingen - alleenlijk op het culinaire en oenologische vlak natuurlijk - naar haar nieuwe wijn- en eetbar op het Antwerpse Zuid.

Een grote vierkante toog met barkrukken staat centraal, daarrond staan tafels en stoelen. Het interieur is een bizarre mix van dark chic, 80's blingbling en net-geen-kitsch, waar jonge blitze koppels zich vermengen met een ouder publiek dat ik eerder met VTM associeer en wellicht voor "Sepi van de tv" is gekomen. Zij lijkt alvast heel wat mensen te kennen: kreetjes, omhelzingen en de uitroep "schatteke!" - een bekende Iraanse begroeting - vliegen in het rond.

Intussen zoek ik vergeefs wat heldere uitleg over de wijnen op de wijnkaart, wat je toch van een wijnbar mag verwachten. Bij de indeling in wijnstijlen - op zich een goed idee - weet ik niet goed wat ik mij moet voorstellen bij termen als "Monsieur Chic", "Summer cool rock chicks" en "Jazz cats in spring". Zes witte en zes rode wijnen per glas staan in witte letters op een grote donkere spiegel.

"Dit doet mij denken aan mijn jeugd", zegt Sepi als ze twee halve wraps gevuld met dadels, basilicum en feta op de tafel zet (€ 8). Zou haar moeder die ook zo zout gemaakt hebben?
Dan volgt een wat trieste parade van vier miezerige blaadjes sla met daarop een stukje soft shell krab (€ 12), een droge en harde mini-pizza met rucola en industriële feta (€ 13) en vier spiesjes van lamsvlees met "bread puffs" waarin opnieuw alleen een blaadje sla met looksaus zit (€ 12). Alleen de falafels met tzatziki kunnen bekoren (€ 8), net zoals de wijnen die in prachtige glazen van Zalto worden geschonken. Al is mijn laatste rode wijn veel te koud: Sepi zou het in "Mijn Pop-uprestaurant!" niet leuk gevonden hebben.

Waag ik mij nog aan een van de drie gerechten die op de spiegel beschreven staan? Misschien ooit wel eens, als de entrecôte van "Horsteiner" vervangen wordt door "Holsteiner". Uiteindelijk betaal je hier makkelijk een totaalsom waarvoor je elders even goede wijnen drinkt en beter eet.
Ik denk dat Sergio eens moet langskomen.

Divin, Verschansingstraat 5-7, 2000 Antwerpen, tel. 03/284.07.40, www.divinbysepi.be, gesloten op dinsdag en woensdagtoegevoegd op 17.05.2015