Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Jurgen Lijcops van The Glorious creëert vier dry gins

Foodnews

Jurgen Lijcops van The Glorious creëert vier dry gins

Net zoals Antonio Vivaldi laat ook Jurgen Lijcops zich door de natuurlijke eigenheid van de vier seizoenen inspireren. Niet om onsterfelijke muziek te creëren maar wel om vier Dry Gins te distilleren die door hun smaak ook de sfeer van elk seizoen prijsgeven.

Om dit huzarenstukje vorm te geven trok hij naar een domein waar de natuur hem een aardig handje heeft geholpen én waar ter plaatse ook kon gedistilleerd worden. In een bosrijk gebied in Emblem vond hij kruiden zoals bergamot, korianderzaad en engelwortel  naast peren, appelen en lavendel die er ecologisch gekweekt worden.

“Doel was om op het domein zelf een pure gin te maken met jeneverbessen en lokaal geproduceerde ingrediënten,” aldus Jurgen Lijcops die als sommelier het productieproces zelf graag toelicht.  “De vergisting van diverse graangewassen met water gaf ons een vloeistof die we vier keer in een keteldistillatie verwerkten. Dat leverde ons de alcohol op die de basis is van de vier Forest Dry Gins. De botanicals en het fruit zijn afzonderlijk geweekt en nadien gedistilleerd. Tot slot mengden we die met onze basisalcohol en lieten we het geheel een aantal weken rusten om een perfect smaakevenwicht te vinden tussen de etherische oliën van de botanicals en de basisalcohol. Onze gin is dus het resultaat van een productieproces dat van a tot z zelf werd gerealiseerd. Veel gins die vandaag op de markt verschijnen, worden gemaakt van aangekochte alcohol waaraan smaakstoffen en essences worden toegevoegd.”

Niet perfect helder

Forest Dry Gins onderscheiden zich van veel andere gins niet alleen door hun eigen, aparte smaak maar ook door hun uitzicht. “Ze zijn inderdaad niet perfect helder,” legt Jurgen Lijcops uit. “De aanwezigheid van een hoog percentage aan kwaliteitsvolle etherische oliën zorgt ervoor dat deze zich moeilijk met de alcohol tot een glashelder geheel verbinden. Dat is een normaal verschijnsel wanneer men op deze manier ambachtelijk tewerk gaat.”

Vier seizoenen, vier karaktersI

In elk van de vier Forest Dry Gins is de smaak van jeneverbessen markant aanwezig maar elk seizoen wordt gekenmerkt door seizoensgebonden botanicals. Voor de Forest Dry Gin “Autumn” van 42° zijn najaar fruit zoals mandarijnen uit Sicilië en hoogstam peren uit Limburg naast lavendel uit eigen tuin de extra smaakmakers terwijl in de Forest Dry Gin “Winter” van 45° smaak en aroma aanzienlijk pittiger en kruidiger zijn met toetsen van diverse citrusvruchten en de Master Cut. “Stevig, mannelijk, een old school gin met karakter waarin de jeneverbes sterk aanwezig is,” aldus Jurgen Lijcops. Later op het jaar komen ook de Forest Dry Gin “Spring” (met bloemen) en Forest Dry Gin “Summer” (met perzik en framboos) op de markt. Ook die twee zullen in dezelfde stijl gemaakt worden. Ambachtelijk, kleinschalig en verfijnd. Forest Dry Gin kan je met tonic of on the rocks drinken al zullen liefhebbers van een delicate eau-de-vie ook opkijken wanneer ze Forest Dry Gin proeven.

 Etiket met overeenkomstig parfum

Wie wil kennis maken met de smaak van de diverse gins hoeft daarvoor zelfs de fles niet eens te openen. De boom op de etiket aan de achterzijde van de fles bevat immers het overeenkomstig aroma en het volstaat om daarover te wrijven. Elk etiket bevat ook een QR-code die mits activering direct een link legt met pagina’s op website en Facebook.toegevoegd op 15.01.2015