Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Terminus

Foodnews

Restaurant Terminus

Pieter Verheyde (37) was de sommelier van Hof van Cleve en kondigde op een dag aan dat hij een wegrestaurant ging leiden. Pal op de grensovergang met Frankrijk, rechtover een standplaats van truckers, en daarom Terminus genaamd. Menig welgestelde klant van Hof van Cleve fronste de wenkbrauwen.

Maar Verheyde wilde een familiale traditie verderzetten. Zijn grootouders baatten hier een café-tankstation uit, ernaast richtten zijn ouders het restaurant op, dat opvolging nodig had.

Terminus: dat klinkt als het thuiskomen na een verre reis, een plek waar je altijd terecht kan. Dat mag je letterlijk nemen: Terminus is elke dag open, doorlopend van 's middags tot tien uur 's avonds. Alleen op Kerst- en Oudejaarsavond gaat het even dicht. Welke restaurateur durft dit nog aan?

Terminus lijkt eerder op een grote rustieke taverne dan op een restaurant waar culinair iets te beleven valt. Ook de vaste spijskaart spreekt niet meteen tot de verbeelding, met zijn lange lijst van klassieke vlees- en visgerechten, kinderschotels, pannenkoeken en wafels. Maar dan krijg je de fris parelende huischampagne Wyndels-Druant (€ 7,5 per glas) en enkele hapjes sublieme charcuterie, je vindt op de wijnkaart een schitterende nebbiolo van het domein Roagna uit 2006 (€ 48), en vervolgens komt Pieter zijn zwart bord presenteren, met daarop de producten die hij zelf is gaan halen in Boulogne-sur-Mer. "Topproducten", zegt hij, "Maar eenvoudig klaargemaakt". En zo is het.

Drie grote langoustines, in hun schaal doormidden gesneden en heel even gebakken in boter met frisse ontvelde tomaat en bieslook, zijn verrukkelijk (€ 18). Aan de overkant van de tafel verschijnen knapperige hoppescheuten in een iets te barokke compositie met een gepocheerd ei, knolselderpuree, garnalen en gerookte zalm (€ 22). Dan spoelen de vissen aan op tafel: een grietbot XL, in zijn geheel gebakken, met zacht gegaarde trostomaat en mousseline (€ 22), en een royale moot tarbot met béarnaise, spinazie en zeekraal (€ 32), beide vergezeld van prima frieten.

Toen Pieter de leiding van Terminus overnam, vreesde het personeel dat hij een "topkok" zou aanwerven. Dat heeft hij gelukkig niet gedaan, hij koos voor talent uit de streek. Zo bleef de ziel van de zaak behouden, waar ingrediënten schitteren in plaats van de kok. En waar mensen van alle rang en stand naartoe komen, van truckers over bejaarde koppels tot families met kinderen. Het succesnummer is hier de dagschotel tegen € 10,50 (soep en één drank incluis; € 12 met een nagerecht erbij). Een menu in 3 gangen (aperitief en koffie inbegrepen) kost € 37. En ook wie van ver komt en zichzelf uitgebreider wil verwennen, betaalt geen eurocent teveel.

Terminus, Callicannesweg 16, 8978 Watou, tel. 057/38.80.87, restaurantterminus.be, elke dag opentoegevoegd op 17.05.2014