Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Kroketten, niets dan kroketten

Foodnews

Kroketten, niets dan kroketten

Waarom vinden de meeste koks dat ze op hun spijskaart voor elk wat wils moeten bieden? Of willen ze bewijzen dat ze met alle ingrediënten overweg kunnen? Slechts weinigen kiezen ervoor om zich tot één enkel ingrediënt of recept te beperken, en daarin uit te blinken. Daphné Aers (35) doet dat wel. In haar hippe krokettenbar in hartje Gent. Alleen kroketten op het menu dus, de verschillende varianten staan met krijt op een zwart bord geschreven. De kleinste kroketjes zijn gevuld met garnaal, haas, Breydelham, tonijn, kip en geitenkaas met spek (6 euro voor een mix van 6 stuks). Iets grotere tapaskroketjes vind je met chorizo, fetakaas, serranoham, vis met zuiderse groenten, octopus en heilbot met spek (7 euro voor een mix van 6 stuks). Grote kroketten zijn er met vullingen van kaas over kalfszwezerik tot kreeft (van 9 tot 16 euro voor 2 stuks). Tijdelijke suggesties zijn er ook: "scampi diabolique", mossel, wijngaardslakjes, sint-jakobsvrucht, witloof met ham en kaas (12,5 euro voor 2 stuks). Alle kroketten worden vergezeld van een fris en kleurrijk slaatje met lekker brood.

Als aperitief is er cava en champagne (5 en 8 euro per glas), daarna kies je tussen vier witte en rode wijnen (4 tot 7,5 euro per glas), en enkele bieren. De inrichting is basic trendy: open keuken, retro vloer met houten tafels en stoelen, in het midden een hoge tafel met krukken, in een gezellige hoek een lage tafel met oude fauteuils.

De meesten kennen Daphné Aers van haar passage in het tv-programma De Beste Hobbykok van Vlaanderen waar ze de halve finale haalde. Maar ze heeft meer in haar mars. Ze was pas 21 toen ze haar eigen krokettenfabriekje opstartte. Vier jaar eerder had ze de schoolbanken verlaten voor een leercontract in een boekhoudkantoor. Eén van haar klanten was de eigenaar van een krokettenfabriekje die zijn zaak wilde verkopen. "Daar had ik het geld niet voor", zegt Daphné, "Maar het intrigeerde mij wel. En dus begon ik zelf kroketten te maken. In een oud cafeetje in Lembeek. Met twee medewerkers."

Haar eerste klanten waren groothandels, twee jaar later nam Delhaize haar bio-kaaskroket af. Nu zijn al meerdere supermarktketens klant. En heeft ze 27 mensen in dienst. Ze lanceerde zelfs een eigen merk, onder dezelfde naam als haar krokettenbar: Pure Daphné. Zo is ze zelf ook.

 Pure Daphné, Gebroeders Vandeveldestraat 3, 9000 Gent, tel. tel. 09/278.22.80, www.puredaphne.be, gesloten op zondag en maandagtoegevoegd op 27.03.2014