Rozewied
Personeelsproblemen? Daar hebben Noëmie Haentjens en Ferdy van Rijswijk geen last van. Ze doen bijna alles zelf in hun restaurant in Zeeland, vlakbij het Veerse Meer: ontvangen, koken en bedienen. Het is alsof je bij hen thuis komt eten.
Hij is een Nederlandse chef, zij een Belgische, en ze leerden elkaar kennen in het restaurant Meliefste in Zeeland, ooit nog met vier bordjes bedacht in deze rubriek. Nadien werkten ze voor Benoit Dewitte, ook een chef die hier de hoogste score kreeg. Hopelijk zijn dat goede voortekens, want je moet wel even rijden om Rozewied - de Zeeuwse naam voor een klaproos - te bereiken.
Ik beland in zo'n typisch Hollands dorpje, 50 kilometer over de grens, aan zo'n typisch Hollands huisje dat mooi en knus werd ingericht, zonder kneuterig te zijn. Je krijgt meteen het gevoel dat men hier goed voor je gaat zorgen. Te meer daar de prijzen onder de mediaan van de markt liggen, een politiek die wordt verder gezet in de boeiende en gevarieerde wijnkaart. "Zie je dat het kan?" murmel ik in gedachten tegen al die sommeliers die menen dat een goede wijnkaart duur moet zijn.
De fijne en frisse hapjes vooraf hebben mijn goede gevoel intusen al versterkt. En dan komt het eerste voorgerecht, visueel prachtig en ook in smaak en textuur mooi geschakeerd en gedoseerd: rauw gemarineerde hamachi met daarover flinterdunne schijfjes meloen en gele biet gedrapeerd, het geheel besprenkeld met een verrukkelijke vinaigrette met lavas, opgepept met knapperige haringeitjes en gepofte rijst. Een meesterwerkje, en ik wik mijn woorden.
Het tweede voorgerecht doet daar niet voor onder: licht krokante courgette waarvan de bloem werd opgevuld met mousse van kabeljauw, verrassend overgoten door twee contrasterende sauzen (een schuimige jus met marjolein en een klassieke bouillabaisse), afgewerkt met krokant gefrituurde ongepelde garnalen die je in hun geheel kan opeten.
Met het hoofdgerecht hebben chefs vaak de neiging om zwaarder geschut in te zetten, hier gelukkig niet: zacht en sappig borstvlees van parelhoen, met een garnituur van zomergirolle, spitskool en ajuin en een diepsmakende jus van de karkas, blijft in de fijne, lichte, evenwichtige stijl van het huis. Alleen het nevengerechtje - ronde kroketjes van de boutjes met een emulsie bovenop - valt wat zwaar uit naar mijn smaak.
Dat puntje van kritiek verdwijnt door het nagerecht snel weer van tafel: aardbei met gepekelde rabarber en sechuanpeper op verrukkelijk jasmijnijs, met twee verschillende krokante koekjes.
Dit jonge koppel doet alles met zoveel aandacht, rust en maturiteit dat je er als klant vanzelf gelukkig van wordt. Tot en met het aangename lichte gevoel waarmee je hier van tafel gaat.
Gegevens
Rozewied
Hoofdstraat 35
4484 CB Kortgene
tel. +31 6 38 11 20 35
www.rozewied.nl