Uliassi
Mauro Uliassi opende in 1990 een eenvoudige strandbar langs de Adriatische kust van Italië. Maar het was al snel duidelijk dat deze chef een uitzonderlijk talent was en grotere ambities had. In 2019 kreeg hij wat nog altijd als de ultieme culinaire bekroning wordt gezien: een derde Michelinster. Drie jaar later dook hij op in de befaamde lijst van de World's 50 Best Restaurants.
Zoals die andere grote Italiaanse chef Niko Romito, werkt Uliassi samen met zijn zus voor de ontvangst en bediening. Ze onthaalt je met een ontwapenende naturel alsof je bij haar thuis op bezoek komt. Nadien word je van begin tot einde in de watten gelegd in dit lichte, luchtige, elegante, maritieme kader. Kenmerken die je ook in de stijl van de keuken terugvindt.
Tot mijn verbazing krijg ik een sprankelend aperitief, een Kirr Royal zowaar, bij een hoogst verfijnde Cent Wafer van foie gras: een ongewone start. Maar dan volgen enkele voorgerechten die ik zonder aarzelen rangschik bij het beste wat ik ooit in mijn leven heb gegeten: een weergaloze combinatie van kuit van zee-egel met mandarijn en saffloer, daarna rauwe rode garnaal met sinaasappelschil, gember, garnaalhersentjes en kaneel, en een wervelende creatie van zeetong, bergamot en kropsla.
De wow-factor stijgt hier naar ongekende hoogte.
Gegevens
Uliassi
Via Banchina di Levante 6
60019 Senigallia (Ancona)
tel. +39 716 54 63
www.uliassi.com