De Kromme Watergang
Zeeuws Vlaanderen behoort officieel tot Nederland, maar de band met Vlaanderen is sterk. "Tachtig procent van onze klanten komt uit Vlaanderen", zegt chef Edwin Vinke van restaurant De Kromme Watergang. Hijzelf is afkomstig uit Breskens, Nederlands havenstadje aan de Westerschelde, maar volgde hotelschool in Koksijde.
Samen met zijn echtgenote Blanche van Eetveldt, ook uit de streek, opende hij in 1993, in het polderlandschap tussen Breskens en Hoofdplaat, temidden van de koeien en schapen, met zicht op de duinen, zijn restaurant in een voormalig dorpsschooltje.
Zijn specialiteit: vis en schaal- en schelpdieren. Zijn filosofie: een spartelvers product, zo licht en puur mogelijk bereid.
Het eerste voorgerecht zal ik mij nog lang herinneren: tartaar van ultraverse zeebaars in een flinterdunne rol van komkommer, daarnaast een van de fijnste mousses die ik ooit heb gegeten, op basis van witte ui, munt en algen, en apart een Zeeuwse holle oester die je meteen deed twijfelen aan de superioriteit van de platte variant.
Even geraffineerd waren de schijfjes rauwe sint-jacobsvrucht met een in sinaasappel gemarineerd aardappeltje, handgepelde grijze garnalen en enkele druppeltjes mayonaise met inktvisinkt.
Het ging crescendo met een soepje van kokkelvocht, champagne en citroen, daarin licht gepekelde kabeljauw, een scheermes met wortelmousse, en enkele kokkels, zilt en sappig openspattend in de mond.
Ik ken foodies die beweren ontroerd te worden door gerechten, ik had nooit gedacht dat dit mij zelf kon overkomen. Dit was allemaal zo puur, zo licht, zo precies.
Sinds midden 2024 heeft zijn zoon Tom het roer in de keuken overgenomen.
Gegevens
De Kromme Watergang
Slijkplaat 6
4513KK Hoofdplaat
(0031) 11 734 86 96
www.krommewatergang.nl