Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Pont Neuf

Pont Neuf

Een restaurant dat vlak na de lockdown open ging: alleen al daarom ben ik benieuwd naar deze twee durvers, gastvrouw Dominique Leroy en chef Tommy Bocklandt. Beiden zijn geen groentjes in het vak en verdienden hun sporen bij bekende namen in de Antwerpse horeca, zoals 't Fornuis, De Matelote en Ferrier 30.

Van winkels wordt gezegd dat de drie belangrijkste succesfactoren locatie, locatie en locatie zijn. Als dat voor restaurants ook geldt, zitten Leroy en Bocklandt gebeiteld: in een rustige uithoek van 't Eilandje, recht tegenover het Verbindingsdok, met een terras dat uitkijkt op de Londenbrug en het MAS. In deze omgeving wekt het geen verwondering dat Pont Neuf zich toelegt op visgerechten.

Aan de ontvangst merk je meteen het professionalisme. Alles is voorhanden om stijlvol te tafelen: wit linnen, blinkend servies, elegante wijnglazen. En een champagne Nicolas Feuillatte blanc de blancs, klassiek en gul aangezoet, wat gelukkig gecompenseerd wordt door de koude schenktemperatuur (€ 14). De wijnkaart is eveneens klassiek maar met een evenwichtige selectie. Ik bestel een rode Savigny-les-Beaune uit Bourgogne die door zijn finesse ook bij vis moet passen, jammer dat hij zo duidelijk gechaptaliseerd werd (€ 65).

Leroy en Bocklandt weten waar klanten van houden: van herkenbare gerechten à la carte, opgebouwd rond één mooi product (krab, zeebaars, rog, zeetong, tarbot) met saus en garnituur. Eenzaam prijkt op de kaart een gebraden haantje, zodat zelfs een verstokte carnivoor niet mokkend van tafel hoeft te gaan.  

Krab met avocado en een coulis van tomaat en paprika (€ 23,50) en een rozet van mosselen met zachte curry en een mix van selder, appel en courgette (€ 21) zorgen voor een aangename entree, al had ik in de smaken meer maritieme expressie en schakering verwacht.

Nadien kies ik onvervaard voor de duurste der Noordzeevissen: tarbot. In de plaats daarvan krijg je wel eens turbotin (of kleine tarbot) geserveerd, maar hier gaat het om the real thing: een dikke moot op de graat, overgoten met kalfsjus (volgens mij ooit bedacht door een kok die niet van de smaak van vis hield), daarnaast een mix van groene asperge en boleten (€ 59,50). Ook de zeetong is op de graat en van een mooi kaliber, met een garnituur van grof gesneden snijbonen en geprakte aardappel met limoen (€ 39,50).

Ik begrijp dat de chef zich van de doorsnee visbrasserie wil onderscheiden door de mousseline- en andere klassieke sauzen en de garnituren van sla en friet te vermijden, maar zijn keuzes laten de pure smaken van de zee niet altijd tot hun recht komen.

Verder valt hier op de kwaliteit van de producten en de algehele professionele aanpak niets aan te merken.

 

 


Gegevens
Pont Neuf
Verbindingsdok Oostkaai 9
2000 Antwerpen
tel. 03/298.86.88
www.pont-neuf.be