Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Blanco

Blanco

Er gaan tegenwoordig zoveel Mexicaanse eethuizen open dat we van een culinaire Mexican Wave kunnen spreken. Zoals altijd ontspruit zo'n nieuwe trend in de grote steden. Maar nu is ze zelfs doorgedrongen tot aan onze Belgische kust: kan je nagaan, als men het daar al heeft opgemerkt!

Vaak gaat het om fast of street food, wat ook in Mexico populair is. Maar het fenomeen strekt zich uit tot het gastronomische segment: er staan drie Mexicaanse restaurants in de lijst van The World's 100 Best Restaurants. Het luxueuze interieur van Blanco doet vermoeden dat chef David Cantré (34) op dit laatste mikt, het werd ontworpen door zijn vrouw die grafisch vormgeefster is. Naar eigen zeggen is Cantré een groot liefhebber van de Mexicaanse keuken. Dat treft: ik ben dat ook geworden, nadat ik het land ter plekke culinair heb ontdekt.

De sfeer is hier nochtans niet echt Mexicaans, ik zou het eerder Knokke-Mex noemen. De muziek klinkt wel voluit Mexicaans, er staat tequila en mezcal op de drankenkaart (gelukkig ook een aantal goede wijnen), er komt maïsbrood op de tafel, en nacho's met guacamole (€ 9). En natuurlijk zijn er taco's: tortilla's (kleine 'pannenkoeken' van maïs) gevuld met de meest verscheiden ingrediënten. Die kom je in Mexico op elke hoek van de straat tegen, en in restaurants worden er creatieve versies van gemaakt. Helaas wordt er, vooral in Europa, vaak tarwemeel gebruikt in plaats van maïsmeel, wat de smaak toegankelijker maakt voor een breed publiek. Daar doet de chef gelukkig niet aan mee.

Mijn tafel wordt al snel volgezet met tortilla's, vullingen, garnituren en sauzen, zodat ik mijn taco's naar eigen smaak kan samenstellen. Als hoofdvulling kies ik voor fijne reepjes Holstein rundvlees in een "Mexican salsa" (€ 32), aan de overkant wordt het bloemkool en granaatappel (€ 22). Dat kan gecombineerd worden met een pikante saus van jalapeño-peper, een nog pikantere versie met de gevreesde habanero, gelukkig ook zachte avocado, pico de gallo (Mexicaanse tomatensalsa), frisse koolsla, en - onmisbaar voor Mexicanen - limoen. De combinatie van limoen en pikant is in Mexico een nationale verslaving, ik heb er ook van moeten afkicken.

Sommige gerechten zijn eerder mediterraans-Mexicaans, zoals burrata met geroosterde aubergine en een saus van tomaat en mezcal (€ 24), of een onglet van Rubia Gallega met frieten van zoete aardappel, chipotle (gerookte jalapeño) en een bordelaisesaus op z'n Mexicaans (€ 32).

De porties zijn genereus, de presentaties verzorgd, alleen vermengt de chef in zijn enthousiasme te veel ingrediënten en ingrediëntjes, sauzen en sausjes, wat de leesbaarheid van de gerechten en de aflijning van de smaken niet ten goede komt. Het ligt misschien aan zijn Mexicaanse temperament.

 

 


Gegevens
Blanco
Keith Haringplein 7
8300 Knokke-Heist
tel. 050/68.40.60
www.blanco-knokke.be