Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Il Proverbio

Il Proverbio

Heel wat gerechten van overal ter wereld stammen uit de tijd dat mensen niet zoveel te eten hadden als vandaag. Ze konden het zich niet permitteren om restjes van een maaltijd weg te gooien, en gingen dus op zoek naar creatieve ideeën om die te hergebruiken. Vele salades, stoofschotels, eiergerechten, wokgerechten en pasta's zijn daaruit ontstaan.

Een van de bekendste vondsten, die de wereld heeft veroverd, is de pizza. Helaas werd in de loop der tijden vanalles op een pizzabodem gedretst, met als absolute dieptepunt de pizza Hawaï met ananas.
Die riskeer je gelukkig niet op je bord te krijgen in Il Proverbio, integendeel.
Eigenaar Massimo Zamponi (30 jaar) - een van die vele Limburgers met Italiaanse roots - is vastbesloten de oude Napolitaanse traditie van de echte pizza tot in alle details te respecteren. Hij studeerde Toegepaste Ecoonomische Wetenschappen aan de universiteit in Hasselt, maar wilde een eigen zaak. Hij ging in de leer bij een echte Napolitaanse pizzabakker en liet een traditionele houtgestookte pizza-oven van daar overkomen. Het duurt 3 uur om hem warm te stoken, de pizza's worden gebakken op meer dan 400 graden, ze zijn klaar op 60 seconden. Alleen zo krijg je een pizza die zacht in het midden is, en licht knapperig aan de rand.

Il Proverbio heeft meer weg van een gerenoveerde sleutel-op-de-deurwoning dan van een authentieke pizzeria. Maar de gezellige drukte en familiaire bediening doen onmiskenbaar Italiaans aan.

Verwacht hier geen pizza's met rijkelijke garnituur, een echte pizzabakker houdt het eenvoudig. Dat behoort trouwens tot de algemene traditie van de Italiaanse keuken: met een minimum aan ingrediënten een maximum aan smaak bereiken.
De meeste pizza's op de kaart vertrekken van enkele oerklassiekers, zoals de Marinara (met tomaat, look en oregano) en Margherita (met tomaat, mozzarella, pecorino en basilicum).
Daarvan worden dan variaties gemaakt, waarbij andere ingrediënten worden toegevoegd, maar altijd met mate (tonijn, ansjovis, paddenstoelen, Parmaham, salami ...). Ik proefde verschillende versies, en stelde vast dat de aandacht voor de herkomst en kwaliteit van de ingrediënten geen loze belofte is. De San Marzano-tomaten, de "prosciutto di Parma", de buffelmozzarella en de olijfolie zijn voortreffelijk. Mede daardoor zijn de pizza's licht en zuiver van smaak.
Ook bepaalde details kan ik wel appreciëren: zo wordt de Parmaham slechts op het allerlaatste moment op de hete pizza gelegd, zodat hij zachtjes opkrult van de warmte, terwijl zijn smaak en textuur intact blijven.

Een grote doorzichtige koelkast van het merk Bindi, middenin de eetzaal, herbergt de nagerechten en wijst alweer op de aandacht voor Italiaanse traditie. Bindi ontstond in 1946 in Milaan, en creëert nagerechten specifiek voor restaurants. De citroensorbet is alvast van prima makelij.

In Il Proverbio kan je een aangename avond doorbrengen voor weinig geld. Je moet het wel cash meebrengen, want kredietkaarten worden niet aanvaard.


Gegevens
Il Proverbio
Noordlaan 24 b1
3600 Genk
089/30.67.50
www.ilproverbio.be