Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Black Smoke

Black Smoke

Kasper Stuart is er de man niet naar om een restaurantje in een rijhuis te runnen, hijzelf in de keuken, zijn vrouw in de zaal, met een menuutje dat je in 3, 4 of 5 gangen kan nemen. Voor hem moet het groot zijn, er moet veel volk naartoe komen, en vooral: er moet iets te beleven vallen.

Zo opende hij twintig jaar geleden een spektakelrestaurant met 150 plaatsen rond het Aziatische wokken (intussen gesloten) en bouwde hij met Brasserie Appelmans een modern kosmopolitisch brasserieconcept uit, met 200 plaatsen over drie verdiepingen.

Zijn nieuwste worp - in de centrale toren van de voormalige brouwerij De Koninck - draait rond de houtgestookte low & slow barbecue uit de southern states van Amerika, wat staat voor lage temperatuur (net onder 100°) en lange gaartijd (tot 16 uur). Daarvoor ging Stuart een samenwerking aan met Jord Althuizen, een Nederlander die van deze barbecuetechniek zijn levenswerk heeft gemaakt. Stuart bouwde daar een totaalbeleving rond, coherent tot in alle details.

De plek - alleen te bereiken via een smalle trap of een lift - is very rough, type industriële fabriekshal. Achter glas staan de pitmasters in hun hell's kitchen. Amerikaanse blues knallen uit de boxen. Op de spijskaart wemelt het van juicy Amerikaanse termen die op de speekselklieren werken: "Overloaded Nachos, "Smoking Chick", "Stylish Ribs", "Drunk Shrimps", "Suicide Beef Burger", ... En smaakt het ook echt zo goed?

Over de "Smoked Goat" (bruschetta met op kersenhout gerookte Saint-Maurin geitenkaas en vinaigrette van sinaasappel en peterselie) kan ik alvast niet klagen. En in de afdeling low & slow  is de beste deal de "BBQ Bonanza", een megaschotel met alle soorten vlees die hier in de smoker belanden: kip, ribbetjes, varkensschouder, een fantastisch lekkere "Beer Sausage" en de iconische "Texas Style Brisket" (puntborst van het rund), vergezeld van Amerikaanse coleslaw en gebakken aardappelen met rozemarijn. Veel te veel voor een normale Vlaming, al ervaar ik snel dat het verdomd moeilijk is om er van af te blijven omdat het zo verdomd lekker is.

Ik houd wel van dit soort concepten dat de vaak al te brave Vlaamse horeca een schop onder de kont geeft.

 

 


Gegevens
Black Smoke
Stadsbrouwerij de Koninck - Mechelsesteenweg 291
2000 Antwerpen
tel. 03 230 75 73
www.blacksmoke.be