Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Jinza

Foodnews

Jinza

Ik hou van Cuichine, het restaurant waar Szelim Man (37) en Chuck Tang (35), beiden van uit Hong Kong geëmigeerde ouders, met brio het nieuwe culinaire China presenteren. Ik hield ook van Bar Chine, hun eetbar met kleinere gerechten om te delen. Precies dat kleinere formaat werd een probleem: volk genoeg, maar te weinig besteding per persoon. Vandaar dat Bar Chine nu werd omgevormd tot een restaurant, met nieuw interieur en nieuwe naam. Een kopie van Cuichine is het niet geworden: terwijl Cuichine voluit voor Oosterse smaken gaat, stelt Jinza een Frans-Aziatische keuken voor. "East meets West" noemt men dat in culinaire kringen. Interessant genoeg om er naartoe te gaan, vond ik. Dat vind ik helaas niet zo vaak als er een nieuw restaurant opengaat.

Mijn geluksindex klimt al boven het gemiddelde als ik de wijnkaart zie: een beperkte maar boeiende selectie, redelijke prijzen, en een uitstekende huischampagne "brut nature" van Drappier (€ 12 per glas). Szelim Man mag dan officieel geen sommelier zijn, hij heeft een betere neus en smaak dan menig gediplomeerd specimen. 

Koks van dienst zijn Arun Wytinck (28), die het Westen vertegenwoordigt, en Cheun Man (25), de jongere broer van Szelim, die het Oosten voor zijn rekening neemt. Je kan à la carte eten, maar ook een menu in drie gangen met voor elke gang de keuze tussen twee gerechten (€ 43).  

De start is aarzelend, alsof de chefs nog niet weten in welke windrichting ze moeten koken. Het voorgerecht met inktvis, schelpen, quinoa en tom kha kai (een kruidige Thaise soep) is koud, en was volgens mij warm beter tot zijn recht gekomen. Met het andere voorgerecht waan ik me haast in eigen land: varkenswang in Liefmans bier, met wortel, spinazie en pinda.

In vele restaurants overklassen de voorgerechten wat daarna komt, hier gebeurt het omgekeerde. Met kraakverse, krokant-sappige roodbaars, gelakte aubergine en shiitake, bovenop goed op smaak gebrachte sushirijst. En eendenborst met Chinese kruiden en zwarte look, waar alleen de winterse butternutpompoen in dit seizoen uit de toon valt.

Eend is een favoriet ingrediënt in de Chinese keuken, denk aan de legendarische gelakte Pekingeend. Maar voor dat iconische gerecht uit de culinaire wereldgeschiedenis moet je bij Cuichine zijn.

In heel wat restaurants daalt het culinaire niveau als het zoetere werk eraan komt, hier steekt het nagerecht er bovenuit: aardbei en ijs bovenop een krokant koekje met amandel, daaronder een mousse van witte chocolade en sake. Alleen de toets van rijstwijn doet aan het Oosten denken, de rest is onmiskenbaar Frans geïnspireerd.

Menig inwoner van de Zurenborgwijk zal de flexibele eetformule en lage prijzen van Bar Chine missen. Maar het blijft hier prettig toeven, ook op de kleurrijke stoelen en tafels die bij mooi weer buiten staan.

 

Jinza, Draakplaats 3, 2018 Antwerpen, tel. 03/501.28.11, www.jinza.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag



toegevoegd op 15.07.2017