Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Veel vis in Beaucoup Fish

Foodnews

Veel vis in Beaucoup Fish

Jordan Roberfroid (34), afkomstig uit Ciney en getrouwd met een Vlaamse, heeft een leuke naam bedacht voor zijn restaurant: de titel van een album van de Britse technoband Underworld. En in lijn met de hedendaagse vraag naar multifunctionaliteit, heeft hij aan zijn restaurant de functies "bar" en "shop" toegevoegd. Kleine signalen die de aandacht trekken van de eigentijdse foodconsument. Net zoals de basic inrichting met veel wit en hout, en een koeltoog waarin de vis op ijs ligt. Roberfroid weet hoe hij vertrouwen moet wekken in een maritiem milieu: hij werkte in de vishandel De Noordzee, nadien als souschef in het restaurant Vismet. Beide behoren tot de natuurlijke habitat van het mensentype dat als Brusselse Vlaming staat gecatalogeerd, en voortgaand op mijn empirische bevindingen ter plekke, zal Beaucoup Fish daar snel deel van uitmaken.

Beaucoup gerechten zijn er niet. Maar de visliefhebber weet dat dit een grotere garantie biedt op versheid. Ook de wijnkaart is beperkt, maar de selectie is goed èn goedkoop, en alle wijnen zijn per glas verkrijgbaar (van € 3,70 tot € 7,90). De correcte huischampagne Hostomme (€ 12 per glas) had minder aangezoet mogen zijn, zeker in combinatie met enkele holle oesters, blakend van frisse ziltigheid (€ 2,75 per stuk). De garnaalkroket daarentegen was - met zijn lichte en luchtige vulling, fijne garnaalsmaak en knisperende korst - een van de beste die ik ooit heb gegeten (€ 6,50 voor 1 stuk, € 12 voor 2). En mocht ik geen beperkte ruimte tot mijn beschikking hebben, dan had ik uitgebreid de lof gezongen van een schotel vol verrukkelijke scheermessen, net even opgekookt met look, platte peterselie en kerstomaat, subtiel opgepept met pikante rode peper (€ 11). Geen ingewikkelde bereiding van een sterrenchef kan dit verbeteren.

Anders was het gesteld met de gebakken rogvleugel met spinazie: hij was van zijn kraakbeen ontdaan (waarvoor dank, al hoeft dit niet voor mij), maar ook te droog en te draderig, en op enkele plekken te zout. In twee aparte potjes bevonden zich geplette aardappelen en een "beurre blanc" met kappertjes en tomaten (€ 25). De spagetti "alle vongole" was beter: net beetgaar, en goed gedoseerd voorzien van venusschelpen en het zilte vocht ervan (€ 21).

Naarmate er meer volk toestroomde, kregen Roberfroid in de keuken en zijn schoonzus in de zaal moeite om iedereen vlot te bedienen. Ik paste dus voor pannacotta, profiteroles, crème brulée, mousse of moelleux au chocolat (van € 6 tot € 9) en troostte mij met de gedachte dat ik geen originele creatie zou missen. Ik kreeg de rekening in een leeg tonijnblikje en stelde met vreugde vast dat ik niet beaucoup moest betalen.

Beaucoup Fish, Van Gaverstraat 2, 1000 Brussel, tel. 02/218.64.20, www.beaucoupfish.be, gesloten op zaterdag en zondagtoegevoegd op 09.05.2014