D'Berto
Eerst vlieg je van Brussel naar Porto. Dan rijd je tweehonderd kilometer noordwaarts, over de grens tussen Portugal en Spanje, tot aan het kustplaatsje O Grove, vlak naast de Atlantische Oceaan. Daar bevindt zich het restaurant D'Berto waar je de beste vis en schaal- en schelpdieren eet die je ooit hebt gegeten. Ze zijn zo waanzinnig goed en vers dat ze niet eens een topgerecht van een topchef nodig hebben om je van je stoel te blazen: op je bord verschijnt alleen het product, met haarscherpe gaartijd en wat olijfolie, soms een vleugje zwarte peper, en dat is het. Meer is ook niet nodig, het zou zelfs jammer zijn: "de natuur is altijd genialer dan de chef", zo luidt de stelregel hier.
Dit is de uitgelezen plek voor oesters, krab, kreeft, langoustines, scheermessen, sint-jakobsschelpen, kokkels, venusschelpen en mosselen. En natuurlijk ook voor die merkwaardige plaatselijke delicatesse: percebes, eendenmosselen, die vanuit de branding van de Atlantische Oceaan op de steile en gladde rotsen belanden en zich daar vastklampen, waarna percebeiros, eendenmosseljagers, beveiligd door touwen afdalen en ze daar tussen de golven door gaan oogsten: een levensgevaarlijke klus. Maar het resultaat is fantastisch: een explosie van ziltheid.
Als orgelpunt wordt er aan onze tafel een kanjer van een roodbaars getoond, blinkend en glimmend van versheid. Even later ligt hij versneden op ons bord: zoet en zilt tegelijk, stevig van textuur en toch sappig en smeltend op de tong. Hier past alleen brood bij, al was het maar om het zalige zoetzilte vocht in je bord helemaal op te soppen.
Gegevens
D'Berto
Rúa Teniente Domínguez 84
36980 O Grove (Pontevedra)
tel. +34 986 73 34 47
www.dberto.com