Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Glass

Glass

Als dit niet het Duo van het Jaar wordt! Sommelier Jurgen Lijcops en chef Wouter Van Tichelen, beiden gepokt en gemazeld in de restauratie, hebben samen een bistro geopend.

Menigeen, ook deze recensent, was verbaasd toen het nieuws bekend raakte. Had Lijcops zijn vroegere restaurant The Glorious niet verkocht en zich voluit gestort op zijn in Antwerpen beroemde Bar Burbure? En was Van Tichelen niet de chef van het restaurant 1238 van het nieuwe Hotel Botanic dat in de hele wereld beroemd wil worden?

Maar Van Tichelen vond er zijn draai niet en stapte op, net op het moment dat het pand naast de bar van Lijcops vrijkwam: wijnbistro Glass was geboren. Warm van kleur en belichting, gezellig van inrichting, zachte muziek op de achtergrond: de setting van heren die hun vak kennen.

Lijcops pakt uit met een indrukwekkende bijbel van wijnen tussen pakweg 50 en 500 euro. Daarnaast biedt hij liefst 26 wijnen per glas aan. Een crémant de Bourgogne van de uitmuntende wijnbouwster Anne Gros biedt champagnekwaliteit tegen een prijs waarvoor je vandaag geen glas champagne meer kan krijgen. Maar Lijcops zou Lijcops niet zijn als hij niet ook twee rasechte champagnes per glas zou schenken.

Je kan hier à la carte eten: een verademing in de vloedgolf van vaste menu's. Met toch een goedkoop menu voor wie tussen 18 u. en 18.30 u. aankomt.

Chef Van Tichelen heeft van generositeit en smakelijkheid zijn handelsmerk gemaakt. Dat is duidelijk in het voorgerecht met warme oesters en kwarteleieren in een champagnesaus, afgetopt met spinazie. Maar kijk, daar verschijnt een waarlijk licht en fijn voorgerecht, samengesteld uit schijfjes rauwe coquille, crème van gerookte paling en van avocado.

Die lichtheid en verfijning zetten zich door in een mooie compositie van kabeljauw met zurkel, grijze garnalen en wulken. En dan komt het pronkstuk van de avond, een klassieke bourgondische bereiding waarmee Van Tichelen zich duidelijk in zijn sas voelt: civet van haas in een diepe, intense saus van rode wijn, met knolselder, rauwe spruitenblaadjes en veenbessen voor de fraîcheur, samen met perfecte frieten.

Ook de spie chocoladetaart met gekruide rum en ijs van mokka weerspiegelt zijn genereuze stijl.

Lijcops en Van Tichelen, beiden met een achtergrond in de gastronomie, hebben hier bewust gekozen voor gezelligheid, kleinschaligheid en prijs-kwaliteit. Een aanrader.

 

 

 


 

 


Gegevens
Glass
Vlaamsekaai 40
2000 Antwerpen
tel. 0472/41.17.45
www.wijnbistro-glass.be