Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant In Den Hert

In Den Hert

Als je dit restaurant - een gerenoveerd oud café - ziet liggen op het nostalgische dorpsplein van Lede, krijg je vanzelf honger. Bovendien heb ik Frederick Dhooge altijd een uitstekende kok gevonden, zij het met een koppig trekje. Wat mij niet stoort: goede koks hebben dat vaak. Zo deed Dhooge, bijna tien jaar nadat hij hier was begonnen onder de naam 't Huis van Lede, afstand van zijn Michelinster: hij wilde "niet langer voor sterrentoeristen koken". Tegelijk kromp hij zijn eethuis in tot slechts 14 plaatsen en 2 personeelsleden: hijzelf en zijn echtgenote. In 2018 gingen de deuren helemaal dicht.

Maar kijk: het bloed kruipt waar het niet gaan kan, een aantal jaren later kondigde Dhooge een heropening aan onder een andere naam. En deze recensent kon zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen.

Is het concept veranderd? Eigenlijk niet, de witte tafelkleden in het retro-interieur, de informele maar vriendelijke bediening, de mix van kwaliteit en ongedwongenheid, het is er nog allemaal. Is zijn kookstijl dan veranderd? Evenmin, Dhooge blijft zweren bij de Franse keuken, al houdt hij ze wat eenvoudiger dan vroeger.

Dat de chef zelf de bouchotmosselen uit de schelp haalt alvorens ze te presenteren in een licht-romige saus met tijm, tomaat en groene kruiden, bevalt mij wel: het bespaart je vettige vingers en verhoogt het eetplezier. De salade met artisjokharten, parmezaan en bieslook is goed gedoseerd, en wordt extra boeiend door de wervelende mix van verschillende slasoorten en groene kruiden.

Ik kan mij niet herinneren ooit zo'n dikke moot roggevleugel gezien te hebben, hij baadt royaal in de boter, wordt rijkelijk omringd door spinazie en kapperblad, en krijgt het gezelschap van enkele krielaardappelen. Aan de overzijde verschijnt een versneden gelakte kwartel op ganzenlever: de klassieke Franse keuken in volle glorie.

Dit is een keuken met prima ingrediënten, genereus en smakelijk, van een chef die het plezier van het koken heeft teruggevonden.

 


Gegevens
In Den Hert
Lededorp 7
9772 Wannegem-Lede (Kruisem)
09/328.33.20
www.in-den-hert.be