Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant D'Oude Pastorie

D'Oude Pastorie

Ik verwacht niet zoveel van een restaurant dat zich D'Oude Pastorie noemt. Zeker niet als de renovatie zodanig grondig gebeurde dat de geschiedenis mee in de container ging. Toch blijkt dit vroeger echt de oude pastorij van Hijfte te zijn geweest, een kleine deelgemeente van Lochristi waarvan ik nog nooit had gehoord.

De kok Jan Audenaert en zijn vrouw Ann Stevens studeerden aan de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte en werkten vervolgens samen in het restaurant Lijsterbes (één Michelinster). Eind 2005 maakten ze de droom van menig jong horecakoppel waar: een eigen restaurant.

Toen ik er de wijnkaart opensloeg om het aperitief te kiezen, groeiden mijn bescheiden verwachtingen. Ann Stevens, verantwoordelijk voor de wijn en voor de zaal, heeft een bijzonder fraaie en evenwichtige lijst van domeinen samengesteld.
Ik was al ruimschoots gerustgesteld voor het verdere verloop van de avond: alvast het vloeibare gedeelte van de maaltijd zou in orde zijn. Ik vraag mij wel eens af wat ik zou verkiezen: een schitterende maaltijd en ondermaatse wijn, of het omgekeerde. Ik vrees dat ik voor de schitterende wijn zou kiezen.

Welaan dan: vermits we met vier waren, en vermits hier voor de wijnen geen buitensporige vermenigvuldigingsfactor wordt toegepast, bestelde ik een fles Charles Heidsieck, voor mij een van de beste aperitiefchampagnes. Het was een warme avond, we zaten buiten, de champagne werd in de juiste glazen geschonken op de juiste temperatuur: dit kon ons al niet meer afgenomen worden.
Buitensporig veel geld zou men ons hier evenmin afnemen. De prijzen van de menu’s bevinden zich aan de onderkant van de markt. Hopelijk zou dat niet voor de kwaliteit gelden.

Jan Audenaert kwam meteen overtuigend uit de hoek met een heerlijk fris en rins voorgerecht: een terrine van Ierse wilde paling met groene kruiden, daarbij een bolletje plattekaas, en een met brio samengesteld slaatje, waarin een flinterdun krokant koekje van knolselder voor pit en crunch zorgde.

Het tweede voorgerecht, in een geheel ander smaakregister, moest niet onderdoen: geroosterde zeebarbeel met net even opgekookte bouchotmosselen, in een verrassende combinatie met slierten van jonge wortel, sinaasappel en tatsoï (een Aziatische bladgroente met lichte mosterdsmaak, familie van de beter gekende paksoi).

Kwartel wordt vaak geliefd omwille van zijn zachte en delicate vlees, maar het ontbreekt dit beestje wel eens aan smaak. Dit exemplaar van de Vendée had dat gebrek niet. Over de omkadering was nagedacht: tuinbonen en sluimererwten, nog licht krokant, contrasteerden met de smeuïge "fondant" van rode ui, die op zijn beurt prettig weerwerk kreeg van friszurige taboulé met tomaat. Een mooie compositie die bewees dat variatie niet ten koste hoeft te gaan van samenhang.

Met het nagerecht nam Jan Audenaert alle twijfel weg. Geroosterde Belgische kersen met een "boule de Berlin" en heerlijk roomijs van pistachenoten, inclusief de noten, het was een nagerecht dat je tot het laatste spatje oplepelde.

Zelfs in een restaurant dat zich D'Oude Pastorie noemt, kan je vers, licht en eigentijds eten, tegen zeer redelijke prijzen bovendien. Ik zal nooit meer voortgaan op de naam van een restaurant om er al op voorhand een mening over te hebben.


Gegevens
D'Oude Pastorie
Hijfte-center 40
9080 Lochristi
09/360.84.38
www.doudepastorie.com