Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Entre Nous

Foodnews

Entre Nous

Tijdens mijn aanslepende overlevingstocht in deze ijstijd van de horeca botste ik op dit Italiaanse adresje in Brussel, nog redelijk onbekend, misschien vanwege de ligging in een wat grauwe buurt rond het Zuidstation. Maar eigenares Sara Lenzi (33) - uit Napels naar ons land gekomen via een Europese stage - heeft hier een mooi en nobel project uit de grond gestampt, gebaseerd op de beginselen van de Slow Food beweging (die trouwens in Italië is ontstaan). Bijgevolg importeert ze geen producten uit Italië, zoals de meeste Italiaanse eethuizen bij ons, maar werkt ze met lokale ingrediënten die ze zorgvuldig selecteert bij verantwoordelijke producenten. Ze bereidt ook alles zelf, tot haar pasta toe, samen met haar Italiaanse chef Micol Genesio, een jonge vrouw afkomstig uit Piemonte. 

Dat is meteen de verklaring waarom haar spoja lorda* - kleine ravioli - zo verfijnd, licht en lekker zijn. Ze werden gevuld met ricotta van Ardense buffelmelk, citroenzeste, muskaatnoot en parmezaan, en ik hoef ze alleen nog in één tot twee minuten gaar te koken in een al even delicate en smakelijke bouillon van vlees en groenten, waar geen industrieel blokje aan te pas kwam. Ik had ook tagliatelle met een saus van champignons, gorgonzola en noten kunnen nemen, maar een recensent moet harde keuzes maken in zijn professionele leven.

Wel kon ik niet weerstaan aan het verrukkelijke varkensgebraad van la ferme Houard uit Bomal, fijn versneden zoals in vitello tonnato, met knapperige seizoensgroenten in een tomatensaus (prei, wortel, selder, bloemkool), luchtdicht afgesloten in een bokaal met statiegeld. Voor het dessert heeft ze een heerlijke citroentaart gebakken, waarvan ze een genereuze spie meegeeft in een composteerbaar bakje. Van plastic of aluminiumfolie wil Sara Lenzi niet weten.

Ik neem nog een fles biologische wijn uit het rek, Rosso Piceno van de regio Marche, want aan dit eethuis is ook een kleine shop verbonden.

De prijs voor dit alles? 14 euro voor de ravioli en de citroentaart, 16 euro voor het varkensgebraad met de groenten, 10,60 euro voor de wijn. Prijzen die even licht zijn als het gevoel dat ik in mijn inwendige ecosysteem overhoud na deze maaltijd, want de keuken van Sara Lenzi is niet alleen bijzonder lekker maar ook zuiver, vers, eerlijk en gezond. En uiteindelijk, beste sterren- en puntenjagers van onze gastronomie, zijn dat de belangrijkste eigenschappen als het om voeding gaat.

 

Entre Nous, de Mérodestraat 29, 1060 Sint-Gillis, tel. 02/537.63.18 - 0484/21.66.95, entrenousbxl.com - wekelijks wisselend menu te bestellen via Facebook van zondag tot woensdag, afhalen op donderdag en vrijdag tussen 17 en 19 u.

 toegevoegd op 08.02.2021