Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Eetalage

Foodnews

Eetalage

Er zijn zo van die namen waarvan je denkt: dat niemand daar eerder op gekomen is. Maar de vlag dekt wel de lading: hier kijk je al verlekkerd in de etalage alvorens je binnenkomt in deze mooi ingerichte eetwinkel, waar je van alle kanten bestookt wordt met een ongenadige aanval op je smaakpapillen. Bereide gerechten en salades uit de open keuken, ambachtelijke charcuterie en kazen, hoeveboter, desembrood, wijnen en zoetigheden worden hier zo appetijtelijk gepresenteerd dat je er acute keuzestress van krijgt.

Wie dat wil vermijden, kan een dag op voorhand een lunchbox bestellen met soep, hoofdgerecht en dessert ( € 15,90), een hapjesbox (€ 7,90), een tapasbox (€ 12,90), een kaas- en charcuteriebox (beide € 16,50). Maar ik heb het afgelopen jaar al genoeg uit boxen gegeten, en ben dus blij dat ik eens voluit zelf kan kiezen voor waterzooi van hoevekip (€ 12,74), lekker ouderwetse hutsepot* (€ 16,40) en kalfstong in madeirasaus (€ 10,67) met amandelkroketten (€ 8,40). Het enige nadeel daarvan is dat ik stoverij van varkenswangen, vol-au-vent, hertenragoût, kip tikka massala en caesar salad moet laten liggen.

Op weg naar de kassa kan ik niet weerstaan aan de fantastisch ogende en nadien ook smakende hazenpaté (€ 3,75 per 100 gr), de pastrami van rund (€ 4,75 per 100 gr) en het door krokant spek omringde vleesbrood dat net uit de oven komt (€ 1,79 per 100 gr). Ik gris nog snel de voortreffelijke Vacqueyras mee van het wijndomein Clos des Frères van onze landgenoot Erwin Devriendt (€ 25,90), en een chocolademousse als dessert (€ 4,20).

De proefsessie thuis maakt duidelijk dat achter deze eetwinkel een chef zit die niet alleen goede producten weet te selecteren, maar ook het talent heeft om die smakelijk te combineren en te bereiden. Broes Tavernier (38) werkte mee aan de opstart van de brasserie Refter van Geert Van Hecke, werd nadien zijn souschef in De Karmeliet, en opende dan in 2011, samen met zijn echtgenote, zijn restaurant 't Vijfde Seizoen: een voltreffer van bij de start.

Drie jaar geleden - in een vlaag van visionaire vooruitziendheid - startte hij, vlakbij zijn restaurant, met deze eetwinkel, gerund door zijn souschef Jeroen Poppe. Dat zal hij zich nog geen moment beklaagd hebben. Eetalage kon in 2020 blijven draaien, en fungeert ook als afhaalpunt voor de takeawaymenu's van 't Vijfde Seizoen.

Van mijn kant heb ik mij ook geen moment beklaagd dat ik, heen en terug, meer dan 100 kilometer moest afleggen om er te gaan shoppen. Ik beklaag mij wel, meer dan ooit, dat zo'n eetwinkel in mijn streek niet bestaat.


Eetalage, Brouwerijstraat 4, 9880 Aalter, tel. 09/391.96.15, eetalage.be, elke dag open van 10 tot 19 u. (op vrijdag tot 20 u, op woensdag en zondag tot 13 u.)toegevoegd op 24.01.2021