Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

La Villa Lorraine Traiteur

Foodnews

La Villa Lorraine Traiteur

Heb ik het u niet altijd gezegd? Voor voeding zijn verplaatsingen essentieel, dat wordt nu door de regering officieel erkend. Dus begeef ik mij, geheel in stemming om mij vanavond in lockdownmodus te verwennen, naar de traiteurzaak van La Villa Lorraine in Brussel, eigendom van de zakenman Serge Litvine. Ooit bezat die de wafelfabriek Milcamps, die hij evenwel verkocht en nadien investeerde in een resem Brusselse sterrenrestaurants. Zou hij vandaag niet dromen van de omgekeerde beweging: de restaurants verkopen om opnieuw in een wafelfabriek te investeren?

Gelukkig heeft hij ook traiteurzaken toegevoegd aan zijn culinaire imperium, die komen nu goed van pas om het schip drijvende te houden. Eén daarvan kreeg de naam van het eerste restaurant buiten Frankrijk dat drie Michelinsterren kreeg. Maar een na een gingen die verloren, en de pogingen van Litvine om La Villa Lorraine zijn status van weleer terug te geven, leverden voorlopig slechts één sterretje op.

De traiteurzaak, op wandelafstand van het restaurant, oogt evenmin jong en dynamisch. Van de rijke keuze, die op de website aangekondigd wordt, is in realiteit weinig te merken. Ik leer iets bij over traiteurs: ga niet te vroeg op de dag, je riskeert opgescheept te zitten met de overgebleven gerechten van de dag ervòòr, die men het eerst weg wil.

Ik schrik van de prijzen, die op het niveau van een restaurant liggen. Bepaalde gerechten worden alleen in een diep vuurvast bord verkocht, waar je statiegeld voor betaalt. In vacuümzakken zie ik weinig originele bereidingen als vol-au-vent-vulling en balletjes in tomatensaus. Met daarnaast geliefde ingrediënten uit het rijk van La Villa Lorraine: kaviaar, krab, zalm, ganzenlever.

Ik maak er het beste van en serveer 's avonds nogal gelatineuze terrine van gerookte paling (€ 19,50) en goede terrine van konijn (€ 11,55), gevolgd door mi-cuit van rode tonijn met rijstnoedels in een verrassend fijne en lichte bouillon met citronelle en koriander (€ 24) en ordinaire koolvis met snijbiet en aardappelpuree in een saus van vin jaune (€ 24). Om te besluiten met chocolademousse (€ 5,40) en een taartje van abrikoos (€ 4,20), afkomstig van de Brusselse patisserie Wittamer, net zoals La Villa Lorraine behorend tot het gild der vroegere gloriën.

Er is goed nieuws: niemand minder dan Yves Mattagne - die zijn tweesterrenrestaurant Sea Grill moet sluiten - zou dit jaar de chef van La Villa Lorraine worden. Hopelijk slaagt hij erin dit historische enseigne nieuw leven in te blazen. En vergeet hij niet deze traiteurzaak daarbij te betrekken. 

 

La Villa Lorraine Traiteur, Waterloosesteenweg 1095, 1180 Ukkel, tel. 02/511.44.83, lavillalorrainetraiteur.be, elke dag open van 10.30 u. tot 20 u. (zondag van 11 tot 19 u.)toegevoegd op 04.04.2020